Mainos

Ranska avaa arkistojaan

Ranska avaa salaiset arkistot, jotka koskevat yli 200 algerialaisen joukkomurhaa Pariisissa vuonna 1961, kertoi kulttuuriministeri Catherine Trautmann tänään.

Arkistot oli alunperin määrä pitää salaisina 60 vuotta, mutta tapahtuman "poikkeuksellisen luonteen" vuoksi hallitus päätti avata ne tutkijoille jo nyt.

Rotusorron vastaiset ryhmät, juutalaiset opiskelijat ja poliisien ammattiyhdistys kiittelivät hallituksen päätöstä, joka tehtiin sen jälkeen, kun Pariisin poliisivoimista tuolloin vastannut Maurice Papon kiisti poliisien osallistuneen algerialaisten murhaan. Papon on parhaillaan oikeudessa vastaamassa syytteisiin yhteistoiminnasta natsi-Saksan kanssa sodan aikana.

Tapahtumat saivat alkunsa 17. lokakuuta 1961, kun Pariisissa asuvat algerialaiset osoittivat joukolla mieltään ulkonaliikkumiskieltoa vastaan. Papon julisti algerialaiset ulkonaliikkumiskieltoon sen jälkeen kun algerialaississit olivat surmanneet useita upseereita.

Historioitsijoiden mukaan poliisit joutuivat raivon valtaan ja ryhtyivät teurastamaan mielenosoittajia. Papon kiisti keskiviikkona syytökset ja syytti tapahtumista kansallismielisiä algerialaisia. Virallisen tiedon mukaan joukkomurhassa kuoli vain kolme ihmistä.
(STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.