Mainos

Ranska äänestää laiskasti presidentistä

Ranskan presidentinvaalien ensimmäinen kierros on alkanut.

Äänestysvilkkaus oli sisäministeriön tietojen mukaan aamupäivällä ennätyksellisen alhaista. Sisäministeriön edustajan mukaan 21,41 prosenttia äänioikeutetuista oli äänestänyt puoleen päivään mennessä. Pariisissa äänestäneitä oli vain 17,6 prosenttia.

Edellisissä presidentinvaaleissa 1995 oli samaan aikaan äänestänyt koko maassa 22,52 prosenttia. Luku oli viidennen tasavallan 44-vuotisen historian siihen asti heikoin.

Viimeisten mielipidekyselyjen mukaan konservatiivisen istuvan presidentin Jacques Chiracin kannatus on vain hieman suurempi kuin sosialistisen pääministerin Lionel Jospinin. Heidän lisäkseen ehdokkaita on 14.

Perjantaina julkaistujen viimeisten mielipidemittausten mukaan joka kolmas äänestäjä saattaa jäädä kotiin. Vaisuksi jääneen vaalikampanjan uskotaan vievän äänestäjiä erityisesti vaalin kahdelta pääehdokkaalta. Molempien pääehdokkaiden uskotaan kuitenkin pääsevän toukokuun 5. päivänä pidettävälle toiselle kierrokselle.

Äänestäjien epäluottamus pääehdokkaita kohtaan voi nostaa ääriryhmien ehdokkaiden kannatusta. Chirac ja Jospin ovat pyrkineet miellyttämään keskustalaisia äänestäjiä ja käyneet puolustuskannalla ollutta kampanjaa. Laki ja järjestys ovat olleet molempien ehdokkaiden pääteemoja.

Ranskassa on 40 miljoonaa äänioikeutettua.

(MTV3-STT-Reuters-DPA)

(Seitsemän uutiset 21.04.2002).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.