Mainos

Rannikkovesien sinilevien määrä kasvanut jyrkästi

Rannikkovesien sinilevämäärät ovat kasvaneet voimakkaasti. Merentutkimuslaitoksen mukaan leviä on havaittu Saaristomereltä itäiselle Suomenlahdelle saakka.

-Suomen merialueella ei ole havaittu vielä isoja levälauttoja, mutta jos sää pysyy tällaisena, niin on melko varmaa, että aika laajoja ja paksuja pintalauttoja syntyy vielä torstaina tai perjantaina, arvioi tutkija Jerker Tamelander.
Pintavedessä on nyt niin runsaasti sinilevää, että riippuu enää vain säästä - tyynestä, lämmöstä ja auringosta - kuinka isoja lauttoja muodostuu.
-Mikäli sää pysyy tällaisenä, on mahdollista, että sinileväkukintoja tulee yhtä paljon kuin viime kesänä, jolloin puhuttiin sinileväpuurosta, Tamelander varoittaa.

Myrkyllistä levää tullut lisää

Veteen sekoittunut sinilevä nousee tyynellä vihreäksi kerrokseksi veden pintaan. Tuuli on kuitenkin hajoittanut avomerellä Hankoniemen edustalla viime viikolla havaitut sinilevälautat. Myrkyllisen sinilevän (Nodularia spumigena) määrä on kasvanut, mutta myös Anabaena- ja Aphanizomenon -sinilevää on runsaasti.
Hangon ja Porkkalan välisellä alueella vesi on värjäytynyt ruskeaksi myrkyttömän panssarilevän takia.

Lounaanpuoleiset voimakkaat tuulet ovat aiheuttaneet syvän veden kumpuamista pintaan ainakin Tammisaaren saaristossa ja itäisellä Suomenlahdella. Rannikolla kumpuaminen on alentanut pintaveden lämpötiloja ja se tuo lisää ravinteita.
Avomerellä pintaveden fosfaattifosforin pitoisuus on havaittu kumpuamisen seurauksena poikkeuksellisen korkeaksi, joka vaikuttaa voimakkaan sinileväkukinnan syntyyn.

Sisävedet ennallaan

Sisävesillä levätilanne on hyvin viime viikon kaltainen. Sinilevää todettiin 28 seurantajärvessä eli 14 prosentissa havaintopaikoista. Kahdeksassa tapauksessa levää oli runsaasti tai erittäin runsaasti. Levähavaintoja on ilmoitettu aiemmin tänä kesänä lähes samoista järvistä. Ensi kerran kerrottiin nyt sinilevähavaintoja
Tuusulanjärvestä, Päijänteestä (Tiirinselkä) ja Mallasvedestä. Etelä- ja Keski-Suomessa järvien lämpötilat ovat normaalit ja viilentyneet edellisviikosta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.