Mainos

Rankkasateita itään – jopa kahden kuukauden sateet päivässä, tulvat mahdollisia

Itään ennustetaan tiistaiksi ja keskiviikoksi rankkoja sateita. Ukkoset ja paikalliset tulvat ovat mahdollisia. Myös tuuli voi olla puuskissa vaarallisen voimakasta.

Sää jatkuu epävakaisena. Voimakas matalapaine leviää Suomeen ensi yönä kaakosta.

– Maan itäosaan on tulossa erittäin rankkoja sateita. Vettä voi tulla tiistaiyöstä keskiviikkopäivään saakka. Sadekertymä voi olla paikoin 50-60 millimetriä vuorokaudessa, mikä on epätavallisen rankkaa sadetta toukokuuksi. Kun koko toukokuun sademäärä idässä on keskimäärin 30-40 millimetriä, ennustettu sademäärä vastaa jopa kahden kuukauden sateita, toteaa MTV Uutisten meteorologi Aleksi Jokela.

Vielä on epävarmaa, kuinka pitkälle länteen sadealue leviää. Runsaimmat sateet jäänevät Jyväskylän itäpuolelle. Tämän hetken ennusteen mukaan isoista kaupungeista sateisimpia alueita olisivat Savonlinnan, Kuopion ja Joensuun seudut.

– Maaperä on idässä jo nyt sen verran kosteaa, että maa ei välttämättä ime kaikkea sadetta. Jokien virtaamat kasvavat ja ojat täyttyvät, joten tulvariski on olemassa, sanoo Aleksi Jokela.

Sateissa voi olla tiistaina mukana myös ukkosta, etenkin Pohjois-Karjalassa ja Pohjois-Savossa. Rankkoihin sateisiin liittyy myös voimistuva tuuli.

– Tuuli voimistuu tiistai-iltana kaakossa ja idässä ja voi olla puuskissa vaarallisen voimakasta illan ja keskiviikon vastaisen yön aikana, ennustaa Aleksi Jokela.

Sadealue ulottuu tiistaina myös maan eteläosaan, mutta sateet eivät ole niin rankkoja kuin idässä. Idän sateet voivat tulla paikoin myös räntänä, Itä-Lapissa lumena.

Rankkasateet syntyvät, kun Lähi-idän suunnalta puskee meille erittäin kosteaa ja lämmintä ilmaa. Helteet jäävät kuitenkin jo Venäjälle, missä voi olla lähes 30 astetta.

Seuraa sadealueen etenemistä ja ennustetta MTV:n sääsivuston sadetutkasta. Sivustolla ovat lisäksi muun muassa paikkakuntakohtaiset ennusteet sekä tuuliennuste merisäässä, myös maa-alueille.

Katso alueelliset ennusteet:

Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.