Mainos

Rankkasateet runnoivat Eurooppaa

Viikonlopun tulvat ovat aiheuttaneet suurta vahinkoa. Seuraavaksi rankkasateiden pelätään koettelevan Ruotsia.

Myrskyt ja rankkasateet kylvivät viikonloppuna tuhoa Keski- ja Länsi-Euroopassa. Saksassa 82-vuotias nainen sai surmansa, kun rankkasateiden nostattamat tulvavedet vyöryivät naisen kellariasuntoon.

Baijerin osavaltiossa eteläisessä Saksassa kahdelle alueelle julistettiin hätätila tulvien takia. Poliisin mukaan vettä oli paikoin kadulla jopa puolentoista metrin syvyydeltä. Tulvavedet aiheuttivat häiriöitä junaliikenteeseen sekä katkaisivat moottoritien jättäen sadat autoilijat saarroksiin ajokkeihinsa.

Rankkasateet aiheuttivat paikallisia tulvia ja maanvyöryjä myös Sveitsissä.

Britanniassa säästetään juomavettä

Britanniassa ihmisiä kehotettiin säästämään kraanavettä sen jälkeen kun vedenkäsittelyasema Keski-Englannissa jouduttiin sulkemaan tulvimisen takia.

- Vetoamme asiakkaisiin, jotta he käyttäisivät vettä säästeliäästi saadaksemme jäljelläolevat varastot riittämään mahdollisimman pitkään, sanoo aseman omistavan Severn Trent -yhtiön edustaja Andy Smith.

Yhtiön mukaan käsittelyasema saataneen takaisin toimintaan aikaisintaan keskiviikkona. Myös Lontoossa lähes 200 000:a ihmistä kehotettiin keittämään talousvetensä samasta syystä.

Satojen miljoonien vahingot

Vakuutusyhtiöt arvioivat viime päivien tulvien aiheuttaneen Britanniassa satojen miljoonien puntien vahingot. Joillain alueilla yhden vuorokauden aikana satoi yhtä paljon vettä kuin normaalisti kahdessa kuukaudessa.

Viikonlopun tulvat ovat vaatineet maassa kaksi kuolonuhria. Perjantaina moottoripyörän selästä pudonnut mies kuoli jäätyään puristuksiin matkailuvaunun alle. Toinen kuolleista menehtyi päävammoihin kaaduttuaan kellarinsa kuivaustöissä.

Yli 1000 ihmistä vietti viime yön hätämajoituksessa. Ympäristöministeri Hilary Benn puolusti jo kesän aiemmissa tulvissa kovan arvostelun kohteeksi joutunutta ympäristövirastoa.

- Ympäristövirasto tekee hyvää työtä. Meidän täytyy ottaa huomioon sen tilanteen vaikeus, jonka kanssa sekä että virasto että paikalliset viranomaiset ja hätähenkilöstö työskentelevät, Benn sanoi BBC:lle.

Myrskyrintama matkalla Ruotsiin

Myös Tanskan ja Ruotsin sääpalvelut ovat antaneet varoituksen rankkasateista, jotka saattavat lähipäivinä aiheuttaa tulvia monin paikoin. Myrskyrintaman odotetaan saapuvan Etelä-Ruotsiin myöhään illalla.

Ruotsin ilmatieteen laitos on antanut lähipäiville ykköstason varoituksen kolmeportaisella asteikollaan, ja varoittaa että mahdolliset tulvat saattavat vaikeuttaa liikennettä alkuviikosta. Myös pelastuslaitokset on asetettu valmiustilaan ja ihmisiä on kehotettu tyhjentämään pahimmassa tulvimisvaarassa olevat kellarit.

(MTV3-STT-AFP-DPA-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.