Ralliautoa sabotoitiin yöllä, Naisten Korisliigassa hirvittävä tyrmäys, rikosilmoitus 175 SM-liigatappelusta – näistä asioista Suomen urheilussa on aloitettu poliisitutkinta

Venäläishiihtäjä Aleksandr Bolshunovin väkivaltaisesta käytöksestä tehty rikosilmoitus on harvinaislaatuinen tapaus yksilöurheilussa. Suomessa on kuitenkin jätetty vuosien saatossa rikosilmoituksia myös esimerkiksi jääkiekossa, koripallossa ja rallissa.

Salpausselän maailmancupin kilpailuissa sunnuntaina sattunut Bolshunovin tapaus otti uusia kierroksia maanantaina, kun Hämeen poliisi aloitti esiselvityksen venäläisen mahdollisesta syyllistymisestä pahoinpitelyyn.

Bolshunov rysäytti voimalla päin Suomen viestijoukkueen ankkuria Joni Mäkeä sen jälkeen, kun tämä oli kiilannut maalisuoralla hänen hiihtolinjalleen. Tähtihiihtäjä Bolshunov yritti vielä loppukirin yhteydessä lyödä Mäkeä sauvallaan.

Rikosilmoituksen tekeminen urheilutapahtumasta on erittäin harvinaista, mutta muutamia urheiluareenoilla sattuneita tapauksia on vuosien saatossa edennyt poliisitutkintaan – osa oikeuteen ja tuomioon asti. MTV Urheilu kokosi yhteen muutamia eriskummallisia rikostutkintoja.

Jääkiekossa lukuisia rikosilmoituksia, mutta vähän tuomioita

Eniten poliisitutkintoja on Suomessa käynnistetty totta kai jääkiekosta. Rikosilmoituksia on jätetty niin tappeluista kuin rumista taklauksistakin.

Suurimmat mittasuhteet sai syyskuussa 2012 Jokerien ja HIFK:n välisen ottelun tapaus, jossa Jokereiden Semir Ben-Amorille tuomittiin Helsingin käräjäoikeudessa 60 päiväsakon rangaistus HIFK:n Ville Peltosen pahoinpitelystä. Esitutkinnassa myös Jokereiden valmentajia Tomi Lämsää ja Tomek Valtosta epäiltiin Ben-Amorin käskyttämisestä Peltosen kimppuun, mutta tälle syyttäjä ei löytänyt näyttöä.

Heti perään vuoden 2013 helmikuussa kohistiin Jokereiden Jarkko Ruudun rajusta taklauksesta KalPan silloin vasta 17-vuotiasta Artturi Lehkosta kohtaan. Tapauksesta tehtiin yllättäen myös lastensuojeluilmoitus, mutta asia ei johtanut lopulta tuomioon siitä tai pahoinpitelystä.

Lokakuussa 2013 HIFK:n Trevor Gilliesin huitaisu Ruudun kasvoihin meni niin ikään esitutkintaan, mutta tapahtunut ei poliisin mukaan täyttänyt rikoksen tunnusmerkistöä.

Vuonna 2006 kohistiin helsinkiläisseurojen välillä kohistiin Pasi Nielikäisen ja kanadalaisen Ryan VandenBusschen nyrkkitappelusta niin paljon, että asiaa käsiteltiin poliisilaitoksen lisäksi jopa eduskunnassa.

Tuolloin toimittaja-kirjailija Jukka Suutari marssi poliisin luo ja teki rikosilmoituksen 175 tappelusta, jotka olivat tuohon päivään mennessä tapahtuneet Suomen kiekkokaukaloissa. Tämä tapaus löytyy kokonaisuudessaan jutun ylälaidan videolta.

Kontakti kuuluu kontaktilajiin, pahoinpitely ei

Viimeisin poliisin vetäminen mukaan jääkiekon SM-liigan tapahtumiin on lokakuulta 2016, jolloin Pelicansin Antti Tyrväisen taklauksesta HPK-ottelussa aloitettiin rikostutkinta. Tuolloin Hämeen poliisi kuitenkin totesi, ettei taklaus poikennut selkeästi tavanomaisista pelitapahtumista, jolloin sitä voitiin pitää lajin luonteeseen kuuluvana tapahtumana.

Päätös noudattaa Korkeimman oikeuden vuonna 1997 tekemän ratkaisun linjaa. Siinä KKO linjasi jääkiekko-ottelussa tapahtuneen vahingoittamisen päiväsakoilla rangaistavaksi sen poikkeavuuden vuoksi.

Tuolloin käsittelyssä ei ollut ruma taklaus tai tappelu. Esimerkkitapauksessa pelaaja oli iskenyt vastustajaa poikittaisella mailalla niskaan sillä seurauksella, että tämä oli ollut tajuttomana 20 minuutin ajan.

Korkein oikeus huomioi ratkaisussaan, että jääkiekko on kontaktilaji, minkä takia suuren osan sen sisällä tapahtuneista väkivaltaisistakin tapahtumista voidaan katsoa olevan tavanomaisia ja peliin olennaisesti kuuluvia. Poikittaisen mailan iskeminen vastustajan niskaan ei sellainen oikeuden mielestä ollut, vaan teko täytti pahoinpitelyn tunnusmerkistön.

Naisten Korisliigan raju lyönti tutkintaan

Rikostutkinta on käynnistetty muissakin lajeissa kuin jääkiekossa. Maaliskuussa 2014 naisten Korisliigassa nähtiin hätkähdyttävä väkivallanteko, kun Tapiolan Hongan amerikkalaisvahvistus Shanel Harrison tulistui hyökkäyspään korin alla tapahtuneesta telomisestaan ja iski pelin siirryttyä toiseen päähän ToPon Niina Laaksosta nyrkillä kasvoihin.

Länsi-Uudenmaan poliisi käynnisti rajusta lyönnistä tutkinnan oma-aloitteisesti. Honka katkaisi Harrisonin sopimuksen, eikä tämä jäänyt Suomeen odottamaan poliisitutkinnan valmistumista. Hän sai kuitenkin Kansainväliseltä koripalloliitolta FIBAlta loppuvuoden 2014 mittaisen pelikiellon.

Shanel Harrisonin raju isku vastustajaa kasvoihin löytyy videona YouTubesta:

Poliisi totesi muutaman päivän kuluttua, että Harrisonia epäillään pahoinpitelystä. Asia ei kuitenkaan edennyt tuomioon asti, koska pelaaja oli poistunut maasta. Pahoinpitely vanhenee Suomen rikoslain mukaan viidessä vuodessa, törkeä pahoinpitely 20 vuodessa.

Rallikuskin autoa sabotoitiin yötauolla

Yksi omalaatuinen tapaus sattui Rovaniemen Tunturirallissa tammikuussa 2014. SM-rallia ylivoimaisesti perjantain jälkeen johtanut Juha Salo jätti Mitsubishinsä tavalliseen tapaan yöksi kaupungin keskustan parkkihalliin, jonka piti olla valvottu.

Seuraavan aamun ensimmäisellä erikoiskokeella ylävesiletku irtosi Salon auton moottorista. Letku on kiinni jousijännitteisellä kiinnittimellä, jonka ei pitäisi missään oloissa itsestään irrota paikoiltaan. Tiimi myös totesi, että mahdollisella sabotoijalla on ollut helppo työ autot tuntiessaan käydä napsaisemassa klemmari pois paikoiltaan lukitsemattoman konepellin alta.

Salo sai kuitenkin tietää, ettei parc fermessä ollut koko yön aikana ollut valvontaa paikalla. Hän alkoi kysellä turvakameroiden nauhojen perään, mutta niitä ei parkkifirmalta lupauksista huolimatta löytynytkään.

Rallikuski jätti asiasta rikosilmoituksen. Poliisi kuitenkin totesi, ettei se voinut todisteiden puutteessa tehdä asiassa enempää. Nykyään SM-rallissa on kuitenkin aina valvonta paikalla autojen ollessa yötauolla.

Lue myös:

    Uusimmat