Joutuuko venäläishiihtäjä Bolshunov vastuuseen Joni Mäen "törkytaklauksesta"? Näin kuulustelut suoritetaan, jos esitutkinta käynnistyy

0:24
Tästä on kyse: Venäjän Aleksandr Bolshunov ajoi suomalaissankari Joni Mäen päälle maalialueella – Suomi sensaatiomaisesti toiseksi miesten viestissä Lahdessa.

Hämeen poliisi tekee parhaillaan esiselvitystä siitä, tapahtuiko Lahden Salpausselän kisoissa sunnuntaina pahoinpitelyrikos. Jos poliisi näin katsoo, avuksi tarvitaan venäläispoliiseja.

Venäläishiihtäjä Aleksandr Bolshunov on mahdollisesti syyllistynyt rikokseen taklatessaan Suomen viestikisa-ankkuri Joni Mäen Lahdessa sunnuntaina.

Poliisi ei vahvista asianosaisten nimiä esitutkintalakiin vedoten, mutta käytännössä kyse on edellä mainituista hiihtäjistä.

Tapauksesta on tehty kaksi rikosilmoitusta poliisille. Poliisi ei ole vielä päättänyt, aloitetaanko tapauksesta esitutkinta. MTV Uutiset kysyi Hämeen poliisin rikosylikomisario Martti Hirvoselta, kuinka tutkinnalliset käytännön järjestelyt hoidettaisiin tapauksessa, jossa epäiltynä olisi Venäjän kansalainen.

– Käytännössä tällaiset asiat etenevät oikeusapupyynnöllä, jonka Suomen poliisi lähettäisi venäläisviranomaisille. Tällä tavoin ulkomailla tehtävät kuulustelut käytännössä hoidetaan. Tässä tapauksessa Venäjän poliisi kuulustelisi hiihtäjän kotimaassaan ja toimittaisi sitten kuulustelumateriaalin Suomeen, Hirvonen kertoo.

Toistaiseksi poliisi siis selvittää vasta, onko Bolshunov mahdollisesti syyllistynyt rikokseen. Pahoinpitelyrikoksissa poliisi kuulee ensin asianomistajaa eli uhria ja käy läpi hänen mahdollisia vaatimuksiaan.

Poliisi ei toistaiseksi ole ollut yhteydessä asianomistajaan eli Joni Mäkeen, joka on jo Hiihtoliiton välityksellä ilmoittaunut, ettei hän itse aio tehdä tapauksesta rikosilmoitusta.

Ei pakkokeinoja

Poliisi on jo tässä vaiheessa katsonut, ettei rikosilmoitus ole edellyttänyt pakkokeinotoimia lievyytensä vuoksi eikä niiden käyttöön ole muutenkaan ollut perusteita.

Pakkokeinoja ovat esimerkiksi kiinniotto ja vangitseminen. 

Hämeen poliisi ei siis toistaiseksi ole ollut venäläishiihtäjään yhteydessä. Hän on saanut halutessaan vapaasti jatkaa matkaansa kotimaahansa.

– Päätökset pakkokeinojen tekemisestä tai tekemättä jättämisestä ratkaistaan aina tapauskohtaisesti. Tässä tilanteessa on katsottu, ettei esimerkiksi kiinniotto tai muut erityisjärjestelyt ole olleet tarpeen, koska tässä vasta selvitetään, onko rikosta  tapahtunut.

Kävi rikostutkinnan aloittamisen tai aloittamatta jättämisen kanssa miten tahansa, Hiihtoliitto aikoo kuitenkin laatia kirjallisen selvityspyynnön Kansainväliselle hiihtoliitolle FIS:lle Bolshunovin toiminnasta.

Rikokomisario pitää tapausta verrattaen harvinaisena.

– On erittäin harvinaista, että urheilukisoista tehdään rikosilmoitus. Muuten on aika yleistä, että kansalaiset tekevät tutkintapyyntöjä erilaisista tapahtumista, jos he näkevät niissä olevan rikosepäilyä, Hirvonen kommentoi MTV:lle aiemmin.

Bolshunov huiski Mäkeä kohti sauvallaan ja taklasi lopulta suomalaisen voimalla kumoon maalialueella maailmancup-viestikilpailussa. Venäjän joukkue hylättiin tapauksen takia. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja