Mainos

Raketti-iskut Israeliin jatkuvat

Raketti-iskut Libanonista Pohjois-Israeliin jatkuivat tänään. Yksi ihminen haavoittui, kun raketti osui synagogaan Kiryat Shmonan kylässä. Kaksi raketeista osui asumattomille seuduille, kertoi Israelin armeijan edustaja.

Israelin ilmavoimat puolestaan vastasi myöhemmin päivällä iskuihin ampumalla kaksi rakettia Beirutin eteläpuolisille kukkuloille, kertoivat palestiinalaisten edustajat. Raketit ammuttiin alueelle, missä Syyriaa tukevalla palestiinalaisten ääriryhmällä PFLP-GC:llä on tukikohtia.

Myös torstain vastaisena yönä shiamuslimien Hizbollah-järjestön aseellinen siipi ampui turvallisuusvyöhykkeelle 40 Katjusha-rakettia, joista jotkut osuivat Israelin puolelle, mutta kukaan ei loukkaantunut hyökkäyksessä.

Israel puolestaan pommitti aiemmin eilen Hizbollah-järjestön tukikohtaa Etelä-Libanonissa surmaten yhden siviilin.

Tämän päivän isku oli ensimmäinen, jossa raketti osui asuinalueelle, sen jälkeen kun Israel ja Hizbollah-sissit solmivat tulitauon huhtikuussa 1996. Tulitaukosopimuksen mukaan osapuolet eivät hyökkää siviilikohteisiin.

Israel syyttää Syyriaa iskuista

Israelin armeija syytti raketti-iskusta shiamuslimien Hizbollah-järjestöä, mutta Hizbollahin edustajat kielsivät osallisuutensa iskuun. Israelin armeijan mukaan raketit kuitenkin ammuttiin alueelta, joka on järjestön hallinnassa.

Israelin mukaan iskun takana on Syyria, jolla on 35 000 sotilasta Libanonin puolella.
-Raketteja ampuneet terroristit olivat Syyrian asialla, sanoi Israelin pääministerin Benjamin Netanyahun edustaja David Bar-Illan.

Israelin mukaan Syyria käyttää Hizbollah-sissejä painostaakseen israelilaisia luovuttamaan miehittämänsä Golanin kukkulat. Israel miehitti kukkulat vuonna 1967 ja liitti ne osaksi maata vuonna 1981.

Syyrian viralliset sanomalehdet syyttivät puolestaan Israelia Lähi-idän rauhanneuvottelujen estämisestä. Lehdissä toivottiin, että Yhdysvallat painostaisi Israelia muuttamaan politiikkaansa. Yhdysvaltain rauhanlähettilään on määrä saapua neuvottelemaan Israeliin huomenna ja ulkoministeri Madeleine Albrightin odotetaan vierailevan Lähi-idässä myöhemmin tässä kuussa.

Tällä viikolla jo 13 uhria

Väkivallan kierre Etelä-Libanonissa on kiihtynyt tällä viikolla pahimmaksi vuoteen. Iskut ja vastaiskut alkoivat, kun viisi iranilaismielisen Hizbollah-järjestön sissiä kuoli Israelin hyökkäyksessä maanantaina.

Hizbollah vannoi kostavansa Israelille sissien surmat sekä hyökkäyksessä kuolleen kolmen siviilin hengen. Hizbollah-järjestö taistelee saadakseen israelilaiset ja näiden kanssa liittoutuneen Etelä-Libanonin armeijan sotilaat pois 15 kilometrin levyiseltä alueelta Etelä-Libanonista, jonka Israel on julistanut turvallisuusvyöhykkeeksi.

Hizbollah ilmoitti tänään jatkavansa rakettihyökkäyksiä Pohjois-Israeliin, koska tulitaukosopimus ei ole onnistunut suojelemaan libanonilaissiviilejä. Tällä viikolla alueen väkivaltaisuuksissa on kuollut jo 13 ihmistä, joista seitsemän on ollut libanonilaissiviilejä.

Eilen libanonilainen nainen ja kaksi hänen lastaan kuolivat turvallisuusvyöhykkeellä, kun tienvarteen asetettu pommi räjähti heidän ajaessaan ohi. Israel ja Hizbollah syyttivät toisiaan pommin asettamisesta.

Sekä Israel että Libanon ovat pyytäneet, että tulitaukosopimusta valvova komitea kokoontuisi tällä viikolla käsittelemään Etelä-Libanonin kiristynyttä tilannetta. Kokousta kuitenkin siirrettiin sen jälkeen, kun viisi YK:n rauhanturvaajaa kuoli alueella sattuneessa kopteriturmassa keskiviikkona ja helikopteriliikenne keskeytettiin toistaiseksi.
(STT-Reuter-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.