Mainos

Raketeista kymmenkunta silmävammaa

Kaksi ilotulitevammoista oli vakavia, ja potilaan silmä oli sairaalaan tuotaessa sokea tai lähes sokea. Toisen vamman aiheutti 10-vuotiaan silmään kimmonnut "räjähtämätön" ns. kissanpieru ja toisen raketin sytytyskepin osuma 44-vuotiaan miehen silmään.

-Kumpikin aiheutti silmän sisäisiä vammoja, jotka vaativat pitempää hoitoa ja joiden vuoksi näön ennuste on vielä epävarma, kertoo dosentti Tero Kivelä Hyksin silmätautien klinikalta.

Ongelmatuotteena roomalaiset kynttilät

Viime vuosien murheenkryyni on Kivelän mukaan ollut ns. roomalainen kynttilä.

-Pienestä ontosta kepistä sinkoaa peräkkäin kymmenen tulikuumaa panosta, jotka aiheuttavat hankalia ruuti-, palo-- ja ruhjevammoja silmään osuessaan, hän toteaa. Käyttöohjeiden vastaisesti roomalaisia kynttilöitä ammutaan yleisesti kädestä, ja lisäksi niillä ammutaan toisia kohti.

-Uudenvuodenpäivän televisiouutisissa nähtiin, kuinka vanhemmat antoivat nyt roomalaisia kynttilöitä lasten käteen ja jopa lastenvaunuissa istuvan ammuttavaksi, kauhistelee Kivelä. Hän muistuttaa, että viime vuonna roomalainen kynttilä aiheutti silmän pysyvän sokeutumisen.

-Tänä vuonna 14-vuotias poika sai silmän pintahaavoja ja 16-vuotias silmän sisäisen verenvuodon kaverien ampumien roomalaisten kynttilöiden osumista. Kivelä painottaa, että roomalaisia kynttilöitä ei ohjeiden mukaan saa myydä eivätkä niitä saisi käyttää alle 18-vuotiaat.

Vain yksi tänä vuonna vammautuneista oli ilotulitteiden sytyttäjä. Suojalasien käyttäjille vammoja taas ei sattunut lainkaan.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.