Rakennusteollisuus huolissaan työvoiman vähenemisestä

Rakennusteollisuus on huolissaan työvoiman vähenemisestä. Rakennusala pelkää, että työlupia jaetaan liian niukasti ja ulkomaiset työntekijät päätyvät työvoimaa vuokraaviin yrityksiin.

Rakennusala odottaa EU:n laajentumisen avaavan uusia mahdollisuuksia, mutta pelkää, että työlupia jaetaan liian niukasti ja ulkomainen työvoima päätyy sitä vuokraaviin yrityksiin. Tämän pelätään kannustavan suomalaisia rakennusyrityksiä perustamaan esimerkiksi Viroon omia työvoiman vuokrausyhtiöitä, ja hankkimaan työvoimansa sitä kautta.

Rakennusteollisuus arvioi, että EU:n laajentuminen avaa sille uusia mahdollisuuksia liiketoimintaan. Ongelmana on kuitenkin pelisääntöjen epäselvyys työvoiman liikkumisessa. Jos työlupia ei heltiä tarpeeksi, pelkona on, että ulkomaisen työvoiman käyttö kanavoituu vuokrausyrityksiin.

Rakennusalan työväki ikääntymässä

Rakennusmiesten ikääntyminen huolestuttaa teollisuutta yhä enemmän.

Koska ammattikouluista ei alalle saada tarpeeksi uutta väkeä, teollisuus vaatii nyt entistä äänekkäämmin helpottamaan ulkomaisen työvoiman värväämistä suoraan, ilman välikäsiä. Jos työlupia jätetään liian niukasti, pahimmillaan uhkana on ulkomaisten työvoiman harmaa tuonti.

- Näin ollen me ollaan kyllä tilanteessa, jossa tämä ulkomaalaistyövoimankäyttö on luisunut tänne ikään kuin reppurifirmojen ja työvoiman vuokrausfirmojen bisnekseksi, kertoo toimitusjohtaja Terho Salo Rakennusteollisuus RT:stä.

Siirtymäkausi tuottaa ongelmia

EU:n itälaajeneminen voisi helpottaa työvoimapulaa, mutta se estetään siirtymäsäännöillä. Rakennusteollisuus pelkääkin, että ulkomaisen työvoiman käyttö kanavoituu entistä enemmän vuokrausyrityksiin.

Työministeriössä myönnetään, että siirtymäkauden sääntöihin on jäänyt aukko.

- Riski on mahdollinen ja sehän johtuu siitä, että tämä hallituksen juuri eduskunnalle antama esitys siirtymäajan käyttöönottamisesta Suomessa ei koskisi työvoiman liikkuvuutta palvelujen vapaan tarjonnan puitteissa, vaan ainoastaan sellaisen työvoiman liikkuvuutta, joka tulee Suomeen suomalaisen tai tänne sijoittautuneen työnantajan palvelukseen, toteaa ylitarkastaja Olli Sorainen Työministeriöstä.

Jos maahanmuuttopolitiikkaa ei viritetä rakennusteollisuuden toivomaan asentoon, suomalaisfirmat miettivät siirtymäsäännösten kiertämistä. Houkutteleva vaihtoehto on, että suomalaiset yritykset perustaisivat omia esim. virolaisia yhtiöitä, jotka hoitaa tämän työvoiman värväyksen ja vuokrauksen sitten suomeen.

SAK toivoo puolestaan, että suomalaisyhtiöt voisivat palkata ulkomaalaista työvoimaa laillisen työnvälityksen kautta.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 04.02.2004).

Lue myös:

    Uusimmat