Mainos

Rakennuslain uudistuksesta löytymässä sopu

Puolueet ovat löytämässä sovun rakennuslain uudistuksesta. Uutta lakia valmistelevassa toimikunnassa on päästy yksimielisyyteen keskeisimmästä kiistakysymyksestä, joka koskee ympäristöviranomaisten oikeutta vahvistaa kaavoitus.

Puolentoista viikon kuluttua ympäristöministeri Pekka Haavistolle mietintönsä jättävä toimikunta on sopinut kompromissista, jonka mukaan ympäristöviranomainen voi palauttaa kaavan uuteen valmisteluun. Perusteena on silloin viranomaisen näkemys siitä, ettei kaava täytä lain vaatimuksia. Palauttamismahdollisuus on ristitty kurkistusmenettelyksi.

Uuden rakennuslain pykäliin otetaan kaavan sisältöä koskevia nykyistä tiukempia määräyksiä, jotka koskevat mm. ekologisia ja terveyteen liittyviä seikkoja. Kaavoja koskevat valitukset käsiteltäisiin lääninoikeuksissa ja korkeimmassa hallinto-oikeudessa. Valituksen voisi tehdä myös ympäristöviranomainen.

Uutta on myös suurmyymälöiden eli markettien sijoittamisen entistä tarkempi ohjaaminen rakennuslaissa. Lakiin hahmotellaan myös määräyksiä kaavojen vanhenemisesta ja mm. kansallisista kaupunkipuistoista, jollaista Hämeenlinna suunnittelee Aulangon alueelle.

Kunnat joutuisivat kaavoituksen alkuvaiheessa kuulemaan asukkaita ja ympäristökeskuksia. Kaavoitushanke edellyttäisi erityisen osallistumissuunnitelman laatimista. Ympäristökeskuksilla olisi mahdollisuus lisätä suunnitelmaan sellaisia kuultavia tahoja, joita se pitää merkityksellisinä. Kaiken kaikkiaan uusi rakennuslaki lisäisi kuntien kaavoitusvaltaa. Kaavojen alistamisesta valtion viranomaisten hyväksyttäväksi on tarkoitus luopua kokonaan. Nykyisen rakennuslain mukaan ympäristöviranomaisella on varsin laaja oikeus jättää vahvistamatta kaavoja. Ympäristöministeriön tätä koskevista päätöksistä voi valittaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.