Mainos

Rakastatko fantasiakirjoja? Onnittele itseäsi – Harry Pottereita lukeneet ovat "parempia ihmisiä"

Tutkijoiden mukaan Harry Potter- kirjojen lukeminen parantaa huomattavasti nuoren ihmisen mielipidettä vähemmistöistä.

Luitko lapsena Harry Potter- kirjoja? Entä harrastaako oma lapsesi samaa? Onneksi olkoon: olette muita parempia ihmisiä!

Tutkijoiden mukaan Harry Potter -kirjojen lukeminen paransi huomattavasti nuoren ihmisen mielipidettä niin sanotuista leimatuista ryhmistä, kuten maahanmuuttajista, pakolaisista tai homoseksuaaleista. Ihmiset, joilla oli kasvaessaan ollut tunneside kirjan hahmoihin, olivat vähemmän ennakkoluuloisia erilaisia vähemmistöjä kohtaan.

Tutkimuksessa 34 italialaista viidesluokkalaista pantiin Potter-aiheiselle kurssille kuudeksi viikoksi. Aluksi lapset täyttivät kyselyn maahanmuuttajista. Tämän jälkeen lapset jaettiin kahteen ryhmään, joista yksi keskusteli ennakkoluuloista ja fanaattisesta asenteesta kirjan teemoina, toinen ryhmä ei. Lasten asenne maahanmuuttajia kohtaan parani ykkösryhmässä, mutta vain, jos he samaistuivat Harry Potteriin.

Toiseen selvitykseen samasta aiheesta osallistui 117 italialaista yläkoulu- ja lukioikäistä. Heilläkin emotionaalinen samaistuminen Potteriin liittyi positiivisempiin asenteisiin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä kohtaan.

Kolmas selvitys tutki englantilaisoppilaita, muttei löytänyt mitään yhteyttä Potter-kirjojen ja pakolaisasenteiden välillä. Tulokset kuitenkin viittasivat siihen, että oppilailla, jotka eivät olleet samaistuneet tunnetasolla voimakkaasti kirjan pahikseen, Voldemortiin, oli ”parempi asenne pakolaisia kohtaan”.

Vaikka kaikkia muita asenteisiin vaikuttaneita tekijöitä ei voitukaan selvityksissä rajata pois, kaikissa selvityksissä tutkijat antoivat kirjalle kunnian siitä, että se paransi lukijan kykyä katsoa asioita marginaalisten ryhmien näkökulmasta.

Tutkimus julkaistiin Journal of Applied Psychology -lehdessä.

***

1:30

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.