Rajusta räjähdyksestä toipuvassa Beirutissa asuva Tarja: "Ihmiset ovat edelleen shokissa – päällimäinen tunne on epätoivo"

Kolme viikkoa sitten voimakas räjähdys tappoi yli 150 ihmistä – tämä on tilanne Beirutissa juuri nyt 6:53
Katso videolta millainen tilanne Beirutissa on nyt.

Libanonin pääkaupungissa Beirutissa tapahtui kolme viikkoa sitten erittäin voimakas räjähdys, kun satama-alueella varastoitu ammoniumnitraatti räjähti tuhoisin seurauksin. Beirutissa asuavn suomalaisen Tarjan mukaan kaupunkilaiset ovat yhä shokissa, mutta yrittävät aloittaa jälleenrakennuksen. 

4. elokuuta tapahtunut räjähdys aiheutti mittavia tuhoja Beirutissa. Räjähdys tuhosi käytännössä koko satama-alueen ja suurimman osan lähialueen rakennuksista. Toisen räjähdyksen seurauksena syntynyt paineaalto ulottui jopa 240 kilometrin päähän.

Räjähdyksen aiheutti satama-alueella varastoitu ammoniumnitraatti. Useita tonneja tätä ainetta oli säilytetty satamassa kuuden vuoden ajan ilman turvatoimia. Ammoniumnitraattia käytetään laajasti muun muassa rakennusteollisuudessa.Päällimmäinen tunne on epätoivo

– Tilanne Beirutissa on sellainen kuin kolme viikkoa tällaisen ison onnettomuuden jälkeen on. Eli jälleenrakentaminen on vähitellen lähtenyt jo käyntiin. Ihmiset ovat edelleen shokissa tästä tapahtumasta. Varmaan epätoivo on edelleenkin se päällimmäinen tunne, kertoo Tarja Fernandez, edustuston päällikkö, Beirutista.

Kodittomia jopa 300 000

Onnettomuuden jäljiltä loukkaantuneita on 6 000 ja kuolleita 181. Kymmeniä ihmisiä on yhä kateissa.

Moni ihminen on myös menettänyt kotinsa tuhoisan räjähdyksen seurauksena. On arvioitu, että kotinsa menettäneitä on jopa 300 000.

Tilanne Libanonissa on erittäin haastava. YK:n mukaan 55 prosenttia Libanonilaisista kärsi köyhyydestä jo ennen räjähdystä.

Paikalle on lähetetty runsaasti kansainvälistä apua, myös Suomesta.

Koronavirusepidemia aiheuttaa suurta huolta

Myös Libanonin koronavirustartunnat ovat lähteneet jyrkkään nousuun. Tällä hetkellä massa todetaan yli 600 tartuntaa päivittäin.

Suurta huolta aiheuttaa sairaalakapasiteetin riittävyys. Räjähdyksessä tuhoutui useita sairaaloita ja jäljellä olevat ovat täynnä räjähdyksessä loukkaantuneita potilaita.

Alueelle on pystytetty useita kenttäsairaaloita helpottamaan tilannetta.

Libanonin hallitus ilmoitti 18.8 täydellisestä lockdownista 21.8-7.9.2020 väliselle ajalle. Puistoista lähtien paikat ovat kiinni. Myös kasvomaskien käyttö on pakollista. Pahimmillaan maksin käyttämättömyydestä voi saada tuntuvat sakot.

Katso Tarja fernandezin haastattelu kokonan yllä olevalta videolta!

Lue myös:

    Uusimmat