Beirut yhä kaaoksen vallassa räjähdyksen jäljiltä – vesi ja ruoka on lopussa, samalla koronatartunnat nousevat vauhdilla: "Tilanne on katastrofaalinen"

Beirutin tilanne on neljä päivää räjähdyksen jälkeen yhä kaoottinen – myös Libanonin koronaluvut ovat kääntyneet nousuun 3:56
Katso video: Beirutin tilanne on neljä päivää räjähdyksen jälkeen yhä kaoottinen

Libanonin pääkaupungissa Beirutissa tiistaina tapahtunut räjähdys on jättänyt kaupungin kaaoksen valtaan. MTV:n haastattelema Lääkärit ilman rajoja -järjestön koordinaattori kertoo, että ruoan ja veden puutteesta kärsivä kaupunki on kaaoksen vallassa.

– Tilanne Beirutissa on edelleen katastrofaalinen. Suuri kaaos on yhä käynnissä, vaikka asioita saadaan enemmän järjestykseen päivä päivältä, kertoo Lääkärit ilman rajoja -järjestön Libanonin koordinaattori Emmanuel Massart puhelimitse.

Massart organisoi järjestön avustustyötä Beirutissa, mutta hän ei ole itse tällä hetkellä kaupungissa. Hän on kuitenkin kuullut kentältä, että tilanne on vakava.

– Nyt ihmiset alkavat palaamaan kaduille ja näkevät, minkälaista tuhoa kaupungille on aiheutunut ja kuinka pahasti rakennukset ovat vaurioituneet.  

Arviolta yli 5000 ihmistä loukkaantui valtavassa räjähdyksessä kaupungin satama-alueella. Räjähdyksen tuhot ulottuivat kilometrien päähän, ja tuhoa on rinnastettu pieneen ydinpommiin.

Massakodittomuus lisää koronatartuntoja

Nyt ihmisiä on alkanut päästä pois sairaaloista, mutta ne ovat yhä ylikuormittuneita. Räjähdyksessä 300 000 ihmistä jäi kodittomaksi, joten he ovat sairaalasta päästyään alkaneet kerääntyä turvamajoihin tai sukulaisten ja ystävien luokse.  

Se on Massartin mukaan siinä mielessä huolestuttavaa, että koronavirustartunnat ovat erittäin nopeassa kasvussa Libanonissa. Noin kuukaudessa tartunnat ovat nousseet alle lähes 4000 tapauksella. Nyt tartuntoja on vahvistettu 5 951.

– Voimme odottaa, että tapauksia tulee lisää ja lisää. Ihmiset ovat menettäneet kotinsa ja kerääntyvät samoihin paikkoihin. Asunnoissa asuu useampia perheitä ja ihmiset elävät tiiviimmin. Se lisää riskiä koronan leviämiselle.

Järjestö on avannut "liikkuvia sairaaloita", joissa hoidetaan loukkaantuneita ja autetaan kuormittunutta terveydenhuoltoa. Lisäksi he jakavat vettä ja lääkkeitä. Myöhemmin he avaavat leikkaussaleja. Sadoille ihmisille on tehty hätäleikkauksia, ja hoitoa täytyy jatkaa myöhemmin.

"Miten on mahdollista, että tällaista tapahtui?"

Massart kuvailee, että suuronnettomuuden jälkeen Beirutissa on nähty solidaarisuutta niin paikallisten kuin erilaisten järjestöjen ja viranomaisten kesken. Avun määrä kaduilla on ollut suurta.

Mutta ihmisten suru on alkanut muuttua vihaksi. He kyseenalaistavat sen, miksi tällainen onnettomuus ylipäänsä on päässyt tapahtumaan.

– Miten on mahdollista, että tällaista tapahtui Beirutissa, keskellä suurta kaupunkia? Massart kuvailee ihmisten kysymyksiä.

Ihmisiä myös vihastuttaa hallinnon ja kaupungin vähäiseksi koettu reagointi tilanteeseen ja siihen, että satamassa säilöttiin suuria määriä erittäin vaarallista ammoniumnitraattia, josta räjähdys aiheutui.

Ruoka on lopussa

Massartin mukaan Beirutissa on yhä kova tarve hoitotarvikkeille, ruoka-avulle ja muulle humanitaariselle avulle. Libanonissa oli jo ennen onnettomuutta käynnissä paha talouskriisi, joka heikensi monen kansalaisen asemaa ja teki heistä haavoittuvaisempia.

Suurin osa Libanonin ruoasta tulee tuontiruokana, ja varastot pääosin tuhoutuivat räjähdyksessä satamassa.

– On ehdottomasti suuri huoli siitä, miten kaikille saadaan ruokaa, Massart sanoo.

Järkyttävät tapahtumat ovat koetelleet maata, joka oli jo valmiiksi heikossa tilassa. Massart ei näe tilannetta kovin valoisana.

– Toivon, että tilanne paranisi, mutta en oikein usko siihen, Massart huokaisee puhelun lopuksi.

Lue myös:

    Uusimmat