Mainos

Raju käänne säässä: Helteistä pakkasiin parissa päivässä

Aurinkoiset ja poutaiset päivät ovat nyt ohi väliaikaisesti koko maassa. Sää epävakaistuu ja kylmenee viikonloppuna etenkin Lapissa.

Matalapaine vahvistuu pohjoisessa ja tuo kylmää ilmaa Lappiin, missä on viime päivät helle hellinyt asukkaita.

– Lappiin on tulossa niin sanottu kylmä purkaus. Selkeällä ilmalla on hyvinkin yöllä pakkasta. Pakkasta voi olla useampi aste, jos sää on selkeää. Samalla voi joillain alueilla esiintyä sumua, joka estää lämpötilan laskun selvästi pakkasen puolelle, kertoo MTV3:n meteorologi Aleksi Jokela.

Lämpötilat putoavat vauhdilla. Vielä torstaina Rovaniemellä mitattiin 24 astetta lämmintä.

– Lämpötilaerot keskilämpötiloissa voivat olla yli kymmenen astetta. Päivälämpötilat tippuvat jopa 15 astetta. Tavanomaisesti lämpötila laskee öisin pakkasen puolelle vasta lokakuussa.

Sumua saadaan lauantaina aamulla

Lauantaina aamulla saattaa esiintyä sumua etenkin läntisillä ja eteläisillä merialueilla, mutta sumuja voi syntyä myös sisämaassa.

– Sumut hälvenevät ja lämpötilat nousevat sitten aamupäivän aikana. Iltapäivällä saadaan sade- ja ukkoskuuroja Lounais- ja Etelä-Suomesta itään ulottuvalla alueella sekä Pohjanmaalla. Länsi-Suomessa sadekuuroja syntyy vain paikoin, Jokela kuvailee.

Itä-Suomessa saadaan myös sumuja lauantaina aamulla. Iltapäivällä itään leviävät sadekuurot ja myös ukkosia.

– Runsaimmat sade- ja ukkoskuurot tulevat pääosin Salpausselän alueella, mutta myös muualla idässä saadaan sadekuuroja ja mahdollisesti ukkosia. Lämpötilat ovat idässä silti parinkymmenen asteen vaiheilla. Sunnuntaina lämpötilat ovat monin paikoin enää 15 asteen vaiheilla.

Sunnuntai on jo pilvinen sekä sateinen lähes koko maassa.

– Sunnuntain aikana viileämpi ilma alkaa valua kohti etelää ja laajempia ja yhtenäisempiä sateita saadaan maan etelä- ja keskiosassa. Pohjanmaalla saadaan enimmäkseen sadekuuroja. Pohjoisessa on jo poutaa, Jokela kertoo.

Katso myös oman paikkakuntasi viikonloppusääennuste:

Katsomo-video ei ole saatavilla

Katsomo-video ei ole saatavilla

Katsomo-video ei ole saatavilla

Katsomo-video ei ole saatavilla

Katsomo-video ei ole saatavilla

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.