Rajoilla mennään: Pelaajayhdistyksen pomo kyseenalaistaa SM-liigapelaajien vastaukset ottelumääriin – "Jätkillä on kaikkea muutakin"

Jääkiekkoilijoiden pelaajayhdistyksen toiminnanjohtaja Jarmo Saarela kyseenalaistaa tulokset, joita on saatu kysymällä SM-liigapelaajilta runkosarjan ottelumääristä.

Aihe nousi pinnalle, kun MTV Urheilu tiedusteli hiljattain SM-liigaseurojen päävalmentajilta, pitäisikö runkosarjan pelimäärää vähentää. Peräti kymmenen valmentajaa viidestätoista oli sitä mieltä, että nykyinen 60 ottelun paketti on liikaa. 

Tarvetta vähentää ottelumääriä perusteltiin muun muassa mahdollisuudella laadukkaampaan harjoitteluun, otteluiden laadun kohoamisella ja pienemmällä loukkaantumisriskillä. Katsojanäkökulmasta pienemmän ottelumäärän on arvioitu vähentävän kiekkoähkyä, jota tuottavat lisäksi muun muassa CHL- ja maajoukkuepelit. Toisaalta vähempi ottelumäärä voisi pistää seurat taloudellisesti ahtaammalle vähemmillä pääsylippu- ja ottelutuloilla. Rahaa voisi sen myötä olla vähemmän muun muassa valmentajien ja pelaajien palkkoihin.

Jarmo Saarela nostaa kriittisin huomioin esiin Pelaajayhdistyksen kaksi vuotta sitten tekemän kyselytutkimuksen, jossa vain 24 prosenttia kyselyyn vastanneista SM-liigapelaajista oli ottelumäärän vähentämisen kannalla. Selkeä enemmistö halusi pitää kyselyn perusteella ottelumäärät ennallaan.

– En pidä sitä sikäli luotettavana. Kun jätkillä on kaikkea muutakin, on kauhean helppo vastata, että okei, nykytilanne on hyvä, Saarela sanoo MTV Urheilulle.

– Pelaaja helposti miettii niin, että kyllähän pelaaminen on kivempaa kuin treenaaminen. Mutta jos asiaa miettii enemmän: jos pelaat kauhean paljon väsyneenä, loukkaannut herkemmin, Saarela jatkaa.

– Silläkin on merkitystä, missä asut. Jos asut Lahdessa ja Hämeenlinnassa, pelimatkasi ovat aika fiksuja. Mutta jos asut Jyväskylässä tai Oulussa, pelimäärällä rupeaa olemaankin merkitystä. Sanoisin, että pelaajan kannalta ei ole käytännössä merkitystä, jos lähtee kaksi kotipeliä ja kaksi vieraspeliä pois. Joku saattaa vetää sen verran jo harjoituspeleinä.

Pelaajayhdistys on järjestämässä tänä keväänä pelaajille uutta kyselyä. Saarelan mukaan yleinen kanta itse Pelaajayhdistyksessä on, että nykyisellään ottelumäärä on "ihan ehdottomasti tapissaan".

– Siitä porukasta, ketkä tätä joutuvat enemmän pähkimään, aika iso osa on sitä mieltä, että runkosarjan ottelumäärää voisi jonkin verran vähentää. Jos siis muutoksia tehtäisiin, ne olisivat vähentämisen puoleen.

Saarela saa tulitukea Pelaajayhdistyksen varapuheenjohtajalta Teemu Ramstedtilta, joka on viimeisimmäksi pelannut jääkiekkoa edelliskaudella Lukossa.

Vertailupohjana SM-liigan 60 runkosarjapeliin Ruotsissa pelataan 52 runkosarjaottelua ja Sveitsissä 50.

– Kyllä minä näkisin, että pelimääriä voisi maltillisesti miettiä ja pikkaisen vähentää. Ruotsin ja Sveitsin tasolle ei välttämättä ihan päästä eikä kannata taloudellisestikaan ihan miettiä sitä, mutta paikallaan olisi jonkinnäköinen kompromissi, että pikkaisen tultaisiin alas. Joku 56 voisi olla fiksu luku, mitä itse ainakin mietin, Ramstedt kommentoi.

Ramstedt alleviivaa, että ottelumäärien laskeminen toisi lisää harjoitteluaikaa, mitä varsinkin nuoret, kehittyvät pelaajat tarvitsisivat.

– Moni valmentaja on ollut huolissaan siitä, ettei ehdi kauden aikaan harjoittelemaan. Se toisi jeesiä sinne aika paljon.

– Sveitsissä ja Ruotsissa harjoitteluaikaa on aika paljon enemmän. Ne ovat kilpailevia maita myös CHL:ssä, ja liigajoukkueet haluavat menestyä siellä, mutta tässä annetaan iso tasoitus kilpailullisestakin näkökulmasta.

Ramstedt korostaa niin ikään, että ottelumäärissä on kyse pelaajaturvallisuusasiasta.

– Kun pelataan väsyneenä paljon, tulee helpommin loukkaantumisia. Se tuo myös lisäkuluja seuroille sitä kautta. Näitä asioita kannattaa tässä jutussa myös miettiä.

Muutosta ei ainakaan vielä

Muutosta runkosarjan ottelumääriin ei ole kuitenkaan ainakaan ensi kaudeksi luvassa, vahvistaa SM-liigan toimitusjohtaja Riku Kallioniemi.

– Olemme ensi kaudenkin osalta käyneet tämän keskustelun. On päätetty, että nyt meillä ei ole perusteita muuttaa, eli pelataan 60 matsia ensi vuoden runkosarjaa, Kallioniemi sanoo.

Kallioniemi muistuttaa, että ottelumääristä on käyty keskustelua pitkään, ja siihen säännöllisin väliajoin palataan.

– Meillä on erittäin vaativa ammattilaissarja, jossa etenkin valmennuksen näkökulmasta pelaamisen, harjoittelun ja levon rytmittäminen on aika kova haaste. Kun sitä pohditaan, syntyy erilaisia näkemyksiä. Kyllä me olemme tämän tiedostaneet. Valmennuksen näkökulmasta tyyppivastaus on varmaan niin, että saisi ehkä pari peliä vähemmän olla.

Kiekkoähkyn mahdollisuuden nykyisessä ottelutulvassa Kallioniemi epäsuorasti myöntää.

– Jos katsojista puhutaan, vapaa-aikaa on rajallinen määrä. Jos sattuu ruuhkaa tulemaan niin, että tulee useampia kotimatseja, se tuo osaltaan haastetta. Sen takia me pyritään otteluohjelmaa rakentaessamme huomioimaan tämä asia.

Kysymykseen siitä, onko ottelumääriä painetta vähentää, Kallioniemi vastaa kaksijakoisesti.

– Paineita on erilaisia. Toisaalta jossain sarjassa on painetta pelata 200 peliä ja jossain muussa sarjassa 20 peliä. Me käydään tätä keskustelua ja katsotaan kokonaisuuden kannalta paras vaihtoehto. Kun tätä viestiä vasten olemme aikaisemminkin keskustelleet, niin seurojen näkökulmaksi on kuitenkin muodostunut, että meillä ei ole perusteita eikä edellytyksiä esimerkiksi vähentää ottelumäärää, SM-liigan toimitusjohtaja summaa.

Lue myös:

    Uusimmat