MTV Urheilun selvitys paljastaa selkeän rintaman SM-liigassa – valmentajat haluavat vähentää ottelumäärää

MTV Urheilu selvitti SM-liigaseurojen päävalmentajilta, pitäisikö runkosarjan pelimäärää vähentää. Peräti kymmenen valmentajaa oli sitä mieltä, että nykyinen 60 ottelua on liikaa. 

Onko pelejä liikaa? Se keskustelu pyörii jatkuvasti halleilla ja sporttibaarien pöydissä.

MTV Urheilun tietojen mukaan pelimäärien vähentäminen on ollut pöydällä myös SM-liigan kabineteissa ennen kuluvan kauden alkua. SM-liigalla oli jo vahvat suunnitelmat ottelumäärän vähentämisestä 56:een, mutta toimitusjohtajat olivat muutosta vastaan. 

SM-liigan valmentajat joutuvat kamppailemaan jatkuvasti esimerkiksi sen kanssa, että pelaajat palautuvat riittävän hyvin seuraavaan otteluun. 

Kaksi kolmasosaa liigavalmentajista olisi valmis vähentämään otteluita. SaiPan Tero Lehterä, Kärppien Mikko Manner ja KalPan Sami Kapanen eivät lähtisi muuttamaan pelimääriä. 

Rajuimmalle uudistuslinjalle lähtisi Pelicansin Ville Nieminen, jonka mielestä 52 ottelua olisi hyvä ottelumäärä. Yleisin ehdotettu ottelumäärä on 56. 

Tamperelaisjoukkueiden valmentajat, Ilveksen Karri Kivi ja Tapparan Jukka Rautakorpi, eivät kertoneet selkeää mielipidettään asiasta.

SM-liigassa on pelattu 60 ottelua runkosarjassa kaudesta 2010–11 asti. Silloin runkosarjan ottelumäärää lisättiin kahdella.

Liigavalmentajat antoivat oman henkilökohtaisen mielipiteensä (toim huom: ei siis seuran mielipide) ja perustelut kysymykseen: pitäisikö SM-liigan runkosarjan ottelumäärää vähentää?

KYLLÄ: 

(artikkeli jatkuu kuvan alla)

Tuomas Tuokkola, KooKoon entinen päävalmentaja:
"Selkeämmät pelipäivät olisivat ilman muuta kaikkien etu. Nyt kun otteluita on liian paljon runkosarjassa, tulee kiekkoähky katsojille liian helposti. Ehjät harjoitusviikot auttaisivat myös pelaajakehitystyössä. 56 ottelua runkosarjassa toisi helpotusta nykyiseen tilanteeseen."

Pekka Virta, Lukko:
"Esimerkiksi välisarjat voitaisiin poistaa kokonaan. Urheilullisesti niiden arvo on syöty. Tosin ymmärrän, että raha niistä on seuroille tuiki tarpeellista. Koko sarjajärjestelmä vaatisi vielä uudistusta, mutta kyllä ottelumäärää voitaisiin ehdottomasti vähentää."

Ville Nieminen, Pelicans:
"Jos haluamme tarjota säännöllisesti laatukiekkoa yleisölle, niin 52 ottelua olisi hyvä määrä. Sarjaohjelma pitäisi rukata oikeudenmukaiseksi myös siten, että joukkueilla  olisi aina sama rasitus peräkkäisissä otteluissa. Ottelumäärän vähentäminen tarkoittaisi sitäkin, että joukkueet voisivat harjoitella kerran viikossa enemmän."

Kalle Kaskinen, TPS:
"Yksittäisiä otteluita voisi pudottaa hyvinkin pois jatkoa ajatellen. 56 pelin runkosarja voisi olla ihanteellinen määrä urheilulliselta kannalta. Pelien laatukin kohenisi hyvin todennäköisesti."

Pekka Kangasalusta, Jukurit:
"Ottelurytmi on runkosarjassa kovin kummallinen. Välillä on yksi peli viikossa ja välillä pelataan pitkä tovi lähes joka päivä. Se on etenkin sellainen asia, joka olisi syytä muuttaa. 56 ottelua runkosarjassa on määrä, jota henkilökohtaisesti kannatan."

Antti Pennanen, HPK:
Välilohkot pois kokonaan. Jokaisen joukkueen pitäisi pelata runkosarjassa toisiaan vastaan neljä kertaa. Maajoukkuetauoilla ei pitäisi mielestäni pelata ollenkaan. 56 ottelua olisi varmasti sopiva määrä otteluita runkosarjassa."

Ari-Pekka Pajuoluoma, Sport:
"Mikäli kautta ei voida pidentää ajallisesti, pudottaisin ottelumäärän 55:een. Erityisesti joulun ympärillä pelataan aivan liikaa otteluita ja rasitus vaikuttaa pelaajiin, jolloin tulee esimerkiksi aivan liikaa loukkaantumisia."

Lauri Merikivi, JYPin entinen päävalmentaja:
"56-58 ottelua olisi ehkä sopiva määrä. Joulun aikaan etenkin otteluruuhka on todella kova, joten siinä pieni tauko otteluista voisi tuoda pelaajillekin kaivattua lepoa. Ja varmasti pelien intensiteettiinkin se vaikuttaisi positiivisesti."

Pasi Kaukoranta, Ässät:
"56 voisi olisi passeli, jotta eritoten nuoret pelaajat voisivat harjoitella enemmän. Olisi äärimmäisen tärkeää, että ehjiä harjoitusviikkoja tulisi nykyistä enemmän kauden aikana."

Ari-Pekka Selin, HIFK:
"60 ottelua on takuulla sopiva määrä niille joukkueille, jotka eivät pelaa keväällä pudotuspeleissä. Mutta pudotuspeleissä pelaaville joukkueille se on liikaa. 54–56 voisi olla optimaalisin määrä. Seurat voisivat panostaa ottelutapahtumiin enemmän eikä kiekkoähkyä pääsisi niin helposti syntymään. Maaottelut ja CHL-pelit tuovat tällä hetkellä oman lisämausteensa kakkuun."

EI

(artikkeli jatkuu kuvan alla)

Tero Lehterä, SaiPa:
"Koen, että nykyinen ottelumäärä on varsin sopiva. Pelaajia ja peliä kykenee kehittämään nytkin, kun sarjaohjelma on tällainen. Liiga on nykyäänkin sellainen sarja, jossa nuoret pelaajat kehittyvät ja saavat vastuuta – näin uskallan sanoa."

Mikko Manner, Kärpät:
"Ajattelen asiaa kokonaisuutena. Jos vähennämme otteluita, tiedän seurojen joutuvan pienentämään resursseja – eli esimerkiksi valmentajaportaaseen kuuluvaa henkilökuntaa täytyisi vähentää. Pitkässä juoksussa se vaikuttaisi pelaajien auttamiseen sekä pelaajien valmistautumiseen. Mielestäni maajoukkuetaukojen aikana ei kuitenkaan pitäisi pelata ollenkaan."

Sami Kapanen, KalPa:
"Koen nykyisen määrän olevan optimaalinen. Kuten viime vuodetkin ovat osoittaneet, on pelaajakehitys melkoisen hyvällä tasolla Liigassa. Tässä on kaikkinensa kyseessä laaja kokonaisuus, jota pitää miettiä tarkasti.

EN OSAA SANOA

Jukka Rautakorpi, Tappara:
"Tässä asiassa on niin monta juttua, jotka vaikuttavat lopullisesti kokonaisuuteen, etten halua ottaa kantaa tällä tavoin."

Karri Kivi, Ilves:
"60 ottelun runkosarja on ok, jos budjettiin ei muuten päästä. 56 peliä eli kaksi kotipeliä vähemmän voisi merkitä 1–2 pelaajaa vähemmän. Vaikea sanoa."

Asiasta lisää pitkässä Tulosruudussa kello 22.25. Äänessä ovat Lahden Pelicansin päävalmentaja Ville Nieminen ja KalPan pääomistaja ja päävalmentaja Sami Kapanen.

Lue myös:

    Uusimmat