Mainos

Rajavartijoiden lakko alkamassa tiistaina

Kuukauden mittaisen lakon on määrä laajentua asteittain niin, että lopulta mukaan tulisivat myös Helsingin satamat ja Helsinki-Vantaan lentokenttä.

Rajavartiolaitosta uhkaavan lakon alkaminen ensi tiistaina näyttää todennäköiseltä. Valtakunnansovittelija Juhani Salonius jätti illalla sovintoesityksen, jonka rajavartioliitto kuitenkin hylkäsi. Työnantajapuolelle esitys olisi kelvannut.

Kuukauden mittaisen lakon on määrä laajentua asteittain niin, että lopulta mukaan tulisivat myös Helsingin satamat ja Helsinki-Vantaan lentokenttä. Rajavartioliiton mukaan MM-kisojen aikaisesta suojelutyöstä ei ole edes neuvoteltu, eikä sitä ole liitolta pyydetty.

Uutta virkaehtosopimusta koskeva kiista johtuu valtion työntekijöiden palkkarakenneuudistuksesta. Rajavartioliitto katsoo sen heikentävän jäsentensä asemaa, jos palkkaukseen sisältyvät lisät ja korvaukset poistetaan. Työnantajan mukaan uusi sopimus lisäisi palkkauksen kannustavia elementtejä ja toisi lähes yhdeksän prosentin palkankorotukset.

Eduskunnassa pakkolain käsittely jäihin

Hallituksen lakiesitys suojelutyön laajentamisesta laitettiin eilen jäihin eduskunnassa. SDP:n eduskuntaryhmä ei hyväksynyt esitystä.

SDP:n ryhmä perusteli ratkaisuaan sillä, että se pitää ensisijaisena ratkaisuna sovun löytymistä työmarkkinaosapuolten välillä ja vetoaa sen nopeaksi aikaansaamiseksi. Samalla ryhmä katsoi, että niin suomalaisten kuin ulkomaalaistenkin kisavieraiden turvallisuus on kaikissa oloissa varmistettava yleisurheilun MM-kisojen aikana.

Ellei neuvotteluissa löydy sopua, esitys on mahdollista kaivaa jälleen esiin. Tällöin eduskunta joutuisi istumaan juhannuksen jälkeen ja mahdollisesti vielä heinäkuussa.

- Kyllä tässä käytännössä haetaan aikalisää, kertoi ryhmän varapuheenjohtaja Jukka Gustafsson.

Gustafssonin mukaan SDP:n ryhmässä katsotaan, että hallitus on työriidan osapuolena asettunut tukemaan työmarkkinalaitoksen neuvotteluasemia ja heikentämään työntekijöiden asemaa.

Eduskunta varautuu istumaan myös juhannuksen

Eduskunta varautuu jatkamaan töitä myös juhannuksen jälkeen rajavartijoiden pakkolain takia. Kansanedustajia on pyydetty varautumaan siihen, että eduskunnassa on täysistunto juhannuksen jälkeisenä tiistaina.

Lakiesityksen käsittelyä on tarkoitus jatkaa valiokunnissa jo ensi tiistaina, jos rajavartijoiden lakonuhan sovittelu ei siihen menneessä ole tuottanut tulosta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.