Mainos

Rajavalvonnan asiantuntija: Afrikan ihmiskauppiaat saatava kuriin

Asiantuntijan mukaan rajavalvonnan tehostaminen ei ratkaise Afrikasta Eurooppaan pyrkivien pakolaisten turvallisuusongelmia. Eilen kerrottiin, että Suomi lähettää Välimerelle loppuvuoden aikana valvontalentokoneen, partioveneen ja henkilöstöä operaatioon, jonka tarkoituksena on parantaa Afrikasta saapuvien pakolaisten turvallisuutta.

Kansainvälisen yhteistyön yksikön päällikkö Vesa Blomqvist rajavartiolaitoksesta sanoo, että pakolaisongelma helpottaa vasta, kun oloja lähtömaissa saadaan muutetuksi.

– Nyt tarvitaan valvonnan lisäksi myös muita toimenpiteitä. Afrikan maiden kehittymistä pitää tukea, tarvitaan aktiivista maahanmuuttopolitiikkaa ja turvapaikkapolitiikkaa. Varmasti tarvitaan vielä rajavalvontaakin. Korostan kuitenkin, että rajavalvonta ei tule koskaan tätä tilannetta tätä pakolaisongelmaa ratkaisemaan.

Rikolliset käyttävät Blomqvistin mukaan pakolaisten hätää häikäilemättä hyväkseen.

– Ihmisiä laitetaan tarkoituksella merikelvottomiin aluksiin, jotka lastataan liian täyteen. Lähtijöille luvataan kuljetus EU-alueelle, mutta rikollisia kiinnostaa vain raha eikä turvallinen perille pääseminen. Olemme nähneet, että rikollisorganisaatot eivät välitä lainkaan niistä ihmisistä. Tähän pitäisi puuttua ja samalla saataisiin varmaan myös matkustajavirtaa pienenemään.

Triton-operaatioon Välimerellä osallistuu Suomen lisäksi ainakin seitsemän muuta EU-maata, ja sitä koordinoi EU:n rajaturvallisuusvirasto Frontex.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.