Mainos

Rajausmuutoksia pitäisi tehdä yli sataan Natura-alueeseen

Yli sataan Natura-alueeseen pitäisi ympäristöministeriön mielestä tehdä vielä rajausmuutoksia saatujen huomautusten pohjalta. Tarkistetusta Natura 2000 -ehdotuksesta tehdyt huomautukset on käyty läpi tilakohtaisesti ja ehdotuksen valmistelua jatketaan ministerityöryhmässä.

Ympäristöministeriöön on tullut kaikkiaan yli 6000 huomautuskirjettä, joista osassa viitataan useampaan kuin yhteen alueeseen. Hyvin monessa huomautuksessa moititaan muistutuksista annettuja vastineita puutteellisiksi.

Suurin osa eli noin 4000 huomautusta koskee olemassa olevia suojelualueita, vanhojen suojeluohjelmien alueita tai vahvistetuissa kaavoissa suojelutarkoituksiin osoitettuja alueita. Uusista alueista, jotka eivät ole aiemmin kuuluneet minkään suojeluvarauksen piiriin, jätettiin yhteensä noin 2300 huomautusta.

Kolmanneksessa muistutuksista vaaditaan muutoksia alueen rajaukseen. Alueen poistamista vaaditaan puolessa kannanotoista. Jonkin uuden alueen sisällyttämistä Naturaan vaaditaan 60 ehdotuksessa. Noin 80 muistutuksessa on vaadittu muutosta ehdotettuun Natura-alueen toteuttamistapaan.

Huomautusryöppy tuli Pirkanmaalta

Natura-ehdotukseen sisältyy kaikkiaan yli 1400 aluetta, joiden joukossa ovat mm. kaikki Suomen 35 kansallispuistoa. Suurin osa muistutuksista tehtiin jo keväällä 1997 kuultavana olleesta ehdotuksesta.

Kaikista alueista alle puolet selvisi tällä kierroksella ilman huomautuksia. Kansallispuistoista huomautuksitta jäi vain kaksi eli Hiidenportin ja Tiilikan kansallispuistot. Erämaalailla suojelluista alueista vain Tsarmitunturin ja Tuntsan erämaat Lapissa jäivät vaille huomautuksia.

Uusia huomautuksia tuli runsain mitoin Pirkanmaalta ja Länsi-Suomesta. Pirkanmaan Kuhmalahdella sijaitsevat kolme kohdetta Tervaniemenlahti, Saunakangas ja Vehkajärvi poikivat lähes 300 uutta lähes samansisältöistä huomautusta. Myös Lestijoesta tehdyistä yli 270 huomautuksesta suuri osa on uusia.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.