Rajatarkastukset Viron-matkoilla poistuvat aikaisintaan 2006

Rajatarkastukset matkoilla Suomen ja Viron välillä poistuvat aikaisintaan vuonna 2006, jos Viro pääsee suunnitellusti EU:n jäseneksi vuonna 2004. Rajavartiolaitoksen komentajan Jukka Savolaisen mukaan tämä on aikaisin ajankohta, milloin Viro voi täyttää Schengenin sopimuksen tekniset vaatimukset.

Viro ja muut tulevat jäsenmaat tulevat automaattisesti Schengenin sopimuksen jäseniksi liittyessään unioniin, mutta siitä on vielä matkaa ennen kuin ne voivat alkaa soveltaa sopimusta ja tulla osaksi Schengen-vyöhykettä, jossa rajatarkastuksia tehdään vain ulkorajoilla.

Suomi ja muut pohjoismaat tulivat Schengen-järjestelmän osaksi viime vuonna sen jälkeen, kun muut jäsenet olivat todenneet rajavalvonnan tason pitäväksi. Suurempi huolenaihe EU:ssa on kuitenkin ihmissalakuljetus ja laiton maahanmuutto. Pohjoismaat ja Baltia ovat toistaiseksi välttyneet joutumasta ihmissalakuljetuksen kohdemaiksi, mutta tilanne voi muuttua.

Venäjä joutuu tulevaisuudessa siirtämään rajavalvontansa voimavaroja enemmän eteläisille rajoilleen, jolloin rajat Suomea ja Baltian maita vastaan tulevat heikommin valvotuiksi Venäjän puolella. -Ihmissalakuljettajat ottavat 1000-2000 dollaria kuljettaakseen ihmisiä rajan yli. Heille kelpaa myös kiertävä reitti, jos rajavalvonta on heikko, sanoi Savolainen tänään EU:n laajentumista käsittelevässä seminaarissa.

Suomessa joudutaan siksi varautumaan entistä paremmin itärajan valvontaan. Savolaisen mukaan pohjoinen Eurooppa on nyt ihmissalakuljettajien reittien sivussa. Reitit kulkevat nyt keskisen Itä-Euroopan, Balkanin, itäisen Välimeren ja Pohjois-Afrikan kautta. Savolaisen mukaan todellisia laittomia maahantulijoita arvioidaan olevan joka vuosi satoja tuhansia, ellei miljoonia. EU:n rajoilta käännytetään noin miljoonaa pyrkijää vuodessa, mutta eri reittejä päästään myös läpi. -Suomen rajoilta käännytettiin viime vuonna noin 3700 ihmistä, mutta heistä useimmat olivat vain pyrkineet rajan yli ylimääräinen tupakkakartonki mukanaan. He eivät yrittäneet jäädä maahan laittomasti, vaan halusivat vain myydä tupakkansa, Savolainen huomautti.

(STT)

Lue myös:

    Uusimmat