Mainos

Räjähtävistä lepakoista saarnannut perussuomalaisten Putkonen lyttää ministeriön tuulivoimatutkimuksen: "Tuloksia manipuloitu"

Tuulivoimaloiden ihmisille ja lepakoille aiheuttamista terveyshaitoista huolta kantanut perussuomalaisten puoluevirkailija, työmies Matti Putkonen lyttää täysin ministeriön tuoreen selvityksen.

Työ- ja elinkeinoministeriön terveysselvityksen mukaan mitatut infraäänitasot ovat samaa suuruusluokkaa tuulivoimaloiden lähellä ja kaupunkiympäristössä – eli infraäänitasojen suorista terveyshaitoista ei ole tieteellistä näyttöä.

– Se on kirjallisuustutkimus, johon mukaan on valikoitu tietty tutkimustieto. Ministeriö on halunnut tehdä tällaisen tutkimuksen ja se on heidän asiansa, naurahtaa Putkonen ääneen.

Putkosen mukaan hän on tutustunut toisenlaiseenkin tutkimustietoon tuulivoimaloiden terveysvaikutuksista, mitä on tehty esimerkiksi Kaliforniassa.

Lepakot turvassa? 

Ministeriön selvityksen mukaan tuulivoiman lisärakentaminen ei todennäköisesti aiheuta Suomessa merkittävää uhkaa lintujen ja lepakoiden populaatioille, jos tuulivoimalat sijoitetaan sellaisille alueille, joissa lajien tiheydet ovat alhaisia ja törmäysten todennäköisyydet mahdollisimman vähäisiä.

Putkonen on yhä sitä mieltä, että lepakoilla on räjähtämisvaara.

– Paineen vaihtelu räjäyttää lepakoiden keuhkot ja ihmettelen, jos tätä ei ole ministeriön tutkimuksessa selkeästi todettu, että tämä ilmiö on todella olemassa. Minulla on tästä aiheesta olemassa erittäin paljon materiaalia, vakuuttaa Putkonen.

Putkonen ei pysty MTV Uutisten pyynnöistä huolimatta lähettämään tutkimustietoja, koska sanoo olevansa remontoimassa mökillään puolueen uuden puheenjohtajan Jussi Halla-ahon luvalla maanantaihin saakka.

Luonnontieteellinen museo on kuitenkin esittänyt ministeriölle lisätutkimuksien ja pitkäaikaisseurannan tekemistä koskien juuri lepakoita.

Yhteinen huoli vaikutuksista ihmisiin

Putkonen on samoilla linjoilla ministeriön kanssa siitä, että jatkotutkimuksia tarvitaan ihmisten terveysvaikutuksista.

– Olennaista on se, että nyt tehdään jatkotutkimus koskien infraäänen vaikutusta ihmisen fysiologiaan. Se tehdään nyt autonomista hermostoa koskevalla tutkimuksella, joka on vuoden mittainen.

Ministeriön mukaan jatkotutkimuksessa selvitetään tuulivoimaloiden yhteyttä lähiasukkaiden terveydentilaan, infraäänen vaikutusta oireiluun ja fysiologisiin reaktioihin sekä tuulivoiman aiheuttamia äänitasoja asuntojen sisätiloissa.

– Näistä terveyshaitoista on olemassa jo mittauksia ja laajoja tutkimuksia. Hyvä, että nyt vihdoin Suomessa tehdään kunnollinen tutkimus tuulivoimaloiden haitoista. Jos tämä minun "Rapalan vieheeni" (eli täky, johon toimittajat tarttuvat – tässä tapauksessa lepakot) sai tämän aikaiseksi olen pirun tyytyväinen, nauraa Putkonen.

Putkonen sanoo vakavoituen, että hänen tiedossaan on 400–500 perhettä, jotka ovat joutuneet muuttamaan pois kodeistaan tuulivoimaloista aiheutuvien terveyshaittojen vuoksi.

– Kun kuulin tästä VTT:n ministeriölle tekemästä mittauksesta, tiesin jo silloin, että siitä tulee lumemittaus. Sillä ei ole enää mitään merkitystä, mutta tärkeää on nyt, että fysiologiset vaikutukset ihmisen terveyteen mitataan kunnolla, pamauttaa Putkonen.

Lopuksi Putkonen epäilee jopa ministeriön tuulivoimaloita koskevaa tutkimusta lumetutkimukseksi.

– Näitä tulevia mittauksia ei voi kukaan hämätä: tuulivoimayhtiöt eivät voi kääntää siipiään ja hiljentää hommiaan – niin kuin ne nyt tekivät mittausten aikana ja siten manipuloivat mittaustuloksia. Näin minulle ovat useat tuulivoimaloiden terveyshaitoista julkisuudessakin kertoneet ihmiset sanoneet, väittää työmies Putkonen kiirehtien remonttihommiin.

8:53

16.6.17 klo 23.00: Ingressin ja leipätekstin muotoiluun tehty muutoksia. Asiasisältö on sama.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.