Raivoa ja paheksuntaa – hyllytetty Top Gear -juontaja on tunnettu möläytyksistään

Suositun Top Gear -ohjelman juontaja Jeremy Clarksonin riidat ohjelman tuottajan kanssa ovat saaneet vakavia seurauksia. Clarkson tunnetaan melkoisena moottoriturpana.

BBC uutisoi tiistaina, että Top Gear -ohjelman juontaja Jeremy Clarkson on laitettu jäähylle ohjelmasta. Näin ollen suosittua ohjelmaa ei esitetä BBC-kanavalla ollenkaan tulevana sunnuntaina.

Taustalla muhii Clarksonin ja ohjelman tuottajan välinen riita, jonka seuraukset ovat parhaillaan selvittelyssä. Lontoosta tiistaina bongattu Clarkson ei ollut suostunut kommentoimaan tapahtunutta medialle, uutisoi Daily Mail.

Clarkson tunnetaan värikkäänä persoonana, joka on ohjelman kuvauksissa puhunut usein ”ohi suunsa”. Tähti onkin päätynyt useaan otteeseen otsikoihin kärkkäiden kommenttiensa takia. Provokatiivista, kepeää ja huumoripitoista Top Gearia on usein tituleerattu maailman parhaaksi autoiluohjelmaksi.

Muslimit raivostuivat

Top Gear -ohjelma on vuosien varrella saanut palautetta vihaiselta muslimiyhteisöltä. Heinäkuussa 2010 Clarkson kohahdutti kommentoimalla ohjelmassa nähneensä stringit musliminaisen burkhan alla.

Jouluspesiaalissa Clarkson taas keksi yhdessä juontaja Richard Hammondin kanssa vetää päälleensä burkhat. Kaksikko halusi tempauksellaan piristää ohjelman kolmatta juontajaa James Mayta, joka oli joutunut ohjelman kuvauksissa sairaalaan lyötyään päänsä. Juontajien tempausta paheksuttiin tuolloin loukkaavana.

Valituksia Clarksonista sadellut läpi vuosien

Vuonna 2008 Clarkson aiheutti paheksuntaa vitsailemalla ”prostituoituja murhaavilla rekkakuljettajilla”. Clarksonin sanailut poikivat BBC:lle yli 1000 valitusta.

Vuonna 2010 BBC joutui pyytämään anteeksi Meksikon suurlähettiläältä sen jälkeen, kun  Clarkson olli kuvaillut meksikolaisia muun muassa laiskoiksi ja avuttomiksi.

Intialaiset saivat omansa Clarksonin huumorista vuonna 2009. Tuolloin juontaja kuvaili wc-istuimen sopivan hyvin autoihin Intiassa, koska ”täällä kaikki saavat kuitenkin ripulin”.

Vuoden 2014 rasistiset kommentit viimeinen niitti?

Viime vuonna Clarksonin möläytyksiin liittyvät otsikot sen kuin lisääntyivät. Clarkson muun muassa viittasi tummaihoisiin ja aasialaisiin heitä vähättelevillä pilkkanimillä.

Parhaillaan ohjelman sunnuntainen jakso on peruttu ja Clarkson hyllytetty ainakin toistaiseksi. BBC kertoo tutkivansa juontajan ja tuottajan välisen riidan tilannetta ja ohjelman tulevaisuutta. Riidan sisältöä ei ole kerrottu julkisuuteen.

Lue myös:

    Uusimmat