Raiskauksen uhriksi joutunut huippu-urheilija koki olympialaisissa uuden järkytyksen – "En ole puhunut tästä monellekaan ihmiselle"

Kolme kaukalopikaluistelun maailmanmestaruutta urallaan voittanut brittiluistelija Elise Christie kertoo elämäkerrassaan joutuneensa olympiavuonna 2010 ensin raiskatuksi kotimaassaan ja myöhemmin miehen huumaamaksi Vancouverin olympiakisojen yhteydessä.

Edelleen kilpauraansa 31-vuotiaana jatkava Christie oli 19-vuotias joutuessaan raiskauksen uhriksi Englannin Nottinghamissa. Hän ei tehnyt tapauksesta ilmoitusta poliisille syyttäen osittain jopa itseään tapahtuneesta.

– Minua ei jätetty mihinkään puskaan, pahoinpidelty tai mitään sellaista, joten ajattelin: ”Se ei ollut raiskaus”, Christie kertoo The Telegraph -lehden haastattelussa.

Traaginen tapahtumasarja sai jatkoa pian perään Vancouverin olympialaisissa, jossa mies huumasi ravintolassa iltaa viettäneen Christien juomaan sekoitetulla aineella.

Mies vei nuoren luistelijan kotiin, mutta yritti pahoitella tapahtunutta myöhemmin Facebookissa. Christie joutui sokkiin nähdessään saman miehen kulkevan hänen ohitseen kadulla.

Tästäkään tapauksesta ei Christien ja hänet tutkineen lääkärin lisäksi monikaan kuullut. Pikaluistelijan oli ennen elämäkertansa julkaisua paljastettava asia lähipiirilleen.

– En ole puhunut tästä monellekaan ihmiselle. Minun piti kertoa jopa äidilleni, joka ei tiennyt siitä, Christie sanoo.

Pekingin olympialaisiin tähtäävä Christie on kampanjoinut seksuaalirikoksen uhrien oikeuksien puolesta ja nostanut muun muassa sosiaalisessa mediassa esiin avuntarvetta mielenterveyden ongelmista ja itsemurha-ajatuksista kärsiville.

– Oli iso askel edes puhua päällekarkauksesta. Olen aina puhunut siitä, että haluan auttaa ihmisiä. Niin monet naiset ovat käyneet tämän läpi tai ovat samassa tilanteessa juuri nyt eivätkä puhu siitä, Christie toteaa.

Christie voitti vuonna 2017 kolme maailmanmestaruutta Rotterdamin MM-kisoissa. Hänellä on lisäksi peräti kymmenen kultamitalia Euroopan mestaruuskisoista, mutta on jäänyt kolmissa olympialaisissaan vaille menestystä. Vuonna 2018 hän joutui eteläkorealaisten fanien raivon kohteeksi PyeongChangin olympiakisoissa tapahtuneen kolaroinnin takia. Christie kertoo saaneensa isäntämaan luistelijaan törmäämisestä jopa tappouhkauksia.

Lähteet: Aftonbladet, Guardian

Lue myös:

    Uusimmat