Kanadan jääkiekko on kriisissä: pitkän linjan NHL-pelaajat raiskaussyytösten kohteena – päitä vaaditaan pölkylle: "Kaikkien faktojen pitää tulla julki"

Kanadan jääkiekko on ollut myrskyn silmässä useita viikkoja joukkoraiskausepäilyjen takia. Esille on tullut kaksi tapausta, joissa tekijöiksi syytetään Kanadan juniorimaajoukkueen pelaajia. Tapauksista vaaditaan täydellistä selvitystä ja muun muassa Kanadan naisten maajoukkue on ottanut asiaan rajusti kantaa.

Kyseinen raiskaustapaus tapahtui vuonna 2018 Kanadan jääkiekkoliiton järjestämän tilaisuuden yhteydessä. Tilaisuus oli järjestetty Kanadan nuorten MM-kultaa voittaneen joukkueen kunniaksi. Ensimmäisen tapauksen tultua ilmi on julkisuuteen noussut myös toinen joukkoraiskaustapaus vuodelta 2003. Kyseinen tapaus sattui nuorten MM-kisoissa. Nuori nainen kertoi joutuneensa joukkoraiskauksen uhriksi oltuaan tiedottomassa tilassa alkoholin vaikutuksen alaisena.

Tapausten tultua ilmi, on paljastunut, että jääkiekkoliitto ei ole tutkinut tapauksia kunnolla.

Kanadan naisten maajoukkue julkaisi avoimen kirjeen, jonka mukaan se vaatii asioista täyttä selvitystä. 

– Me kirjoitamme teille kertoaksemme, että aiomme osallistua taisteluun totuuden puolesta. Kaikkien tähän kammottavaan tapaukseen liittyvien faktojen pitää tulla julkisuuteen, kirjeessä kirjoitetaan.

Kovan julkisen paineen kohteena oleva Kanadan jääkiekkoliitto on julkaissut useita tiedotteita, joissa se tuomitsee seksuaalisen hyväksikäytön ja karmeat tapahtumat, joita väitetään tapahtuneen. Viimeisimmässä tiedotteessaan liitto esitteli suunnitelman, jossa se kertoo,  miten toksinen jääkiekkokulttuuri saadaan muuttumaan, että vastaavia tapauksia ei enää tapahdu.

– Myönnämme, että on kiireellinen tarve puuttua sellaisiin käyttäytymistapoihin, jotka aiheellisesti saavat kanadalaiset kyseenalaistamaan pelimme osa-alueet, tiedotteessa sanotaan.

Mistä skandaali alkoi

Vuoden 2018 tapaus nousi ensimmäisenä esiin, kun TSN nosti tapauksen julkisuuteen.

Oikeuden asiakirjat kertovat, mitä nainen kertoi tapahtumista. Nuori nainen tapasi jääkiekkoilijan baarissa, jossa naiselle tarjottiin useita alkoholijuomia ja hän joutui eroon ystävistään. Hän lähti baarista yhden pelaajan kanssa hotelliin, jossa he haarastivat seksiä. Tämän jälkeen jääkiekkoilija kutsui muut syytetyt huoneeseen ilman naisen suostumusta.

Naisen mukaan häntä käytettiin seksuaalisesti hyväksi useilla eri tavoin. Häntä myös painostettiin lähtemästä huoneesta. Koko hyväksikäytön ajan uhri tunsi pelkoa ja kauhua. Välillä hän itki ja yritti poistua huoneesta, mutta hänet saatiin jäämään manipuloinnilla ja pelottelulla. Hyväksikäyttäjät olivat tuoneet huoneeseen golfmailoja, mikä sai naisen pelokkaammaksi, ja hän suostui seksuaalisiin tekoihin. 

Nainen vaati pelaajilta yli 3,5 miljoonan dollarin korvauksia, mutta asia sovittiin oikeuden ulkopuolella.

Hyväksikäyttö tallentui videolle

Vuoden 2003 tapauksessa vähintään kuuden Kanadan juoniorimaajoukkueen pelaajan väitetään raiskanneen teidottomassa tilassa olleen naisen. TSN haastatteli kolmea lähdettä, jotka ovat kertoneet nähneensä tilanteesta videon, ja he ovat myös valmiita todistamaan oikeudessa.

Lähteiden mukaan videolla näkyy kuinka noin puoli tusinaa pelaajaa harrastaa vuorotellen seksiä naisen kanssa, ja hän on tiedottomassa tilassa.

Kanadan vuoden 2003 nuorten maailmanmestarijoukkueen jäsenistä useat pelaajat ovat kieltäneet osallisuutensa syytöksiin. 

The Hockey Newsin toimittaja Ian Kennedy nosti esiin Twitterissä, että NHL:ssä pelannut Jordin Tootoo oli kertonut kirjassaan naisseikkailuista, joihin oli osallistunut enemmän kuin yksi pariskunta.

Tootoo on kuitenkin kiistänyt osallisuutensa vuoden 2003 joukkoraiskaukseen. 

– Olin shokissa kun kuulin asiasta mediasta. Teen yhteistyötä täysin minkä tutkimuksen kanssa tahansa, Tootoo kommentoi ESPN:n mukaan.

Myös entinen NHL-pelaaja Carlo Colaiacovo on kiistänyt osallisuutensa seksuaaliseen hyväksikäyttöön.

– Oli surullista kuulla Kanadan jääkiekkoliiton lausunto syytöksistä vuoden 2003 Kanadan nuorten MM-joukkueen jäseniä kohtaan. Joukkueen jäsenenä oon tärkeää, että kaikki ovat tietoisia, että minulla ei ollut osallisuutta tai tietoa  mistään tällaisista tapahtumista. Teen yhteistyötä tutkimusten kanssa, Colaiocovo kirjoitti Twitterissä.

Yhtään pelaajaa vuoden 2003 tai 2018 tapahtumista ei ole nimetty julkisuuteen. Kanadan jääkiekkoliitolle skandaalin seuraukset ovat olleet tuntuvat. Kanadalaispankki Scotiabank kertoi lopettaneensa yhteistyön Kanadan jääkiekkoliiton kanssa. Myös useat muut yhteistyökumppanit ovat ilmoittaneet vetävänsä tuen Hockey Canadalta. 

Lue myös:

    Uusimmat