Olympiavoitto aloitti piinan – 27-vuotias huippu-uimari kertoo karuista kokemuksistaan julkisuudessa: "Kädet kävivät aivan liian alhaalla"

Tanskalaisuimari Pernille Blume nousi kertarysäyksellä maansa superjulkkisten joukkoon voitettuaan 50 metrin vapaauinnin olympiakultaa Rio de Janeirossa vuonna 2016. Nyt Tokiossa olympiavoittoaan puolustava Blume kertoo tanskalaisen Ud&Se -lehden haastattelussa julkisuuden mukanaan tuomista lieveilmiöistä.

Pernille Blume on ollut tuttu näky mitalikorokkeella uinnin arvokisoissa 2010-luvulla. 27-vuotias tanskalainen on niittänyt mainetta etenkin viesteissä, joissa hän on juhlinut Tanskan joukkueen kanssa kuudesti EM-kultaa ja kolmesti MM-kultaa. Ennen vuotta 2016 Blume ei kuitenkaan ollut onnistunut voittamaan ainoatakaan henkilökohtaista mitalia.

Rio de Janeiron olympialaisissa kaikki muuttui, kun tanskalainen kauhoi 50 metrin vapaauinnin olympiavoittajaksi. Samalla Blumen status muuttui yhdessä yössä tuntemattomuudesta superjulkkikseksi.

Blume kertoo, miten ihmiset alkoivat tunnistaa hänet ja monet tulivat juttelemaan. Kiusalliseksi tilanne muuttui, kun ihmiset alkoivat puhua hänen yksityiselämästään.

– Joskus kesäpäivinä Kööpenhaminassa saatoin kuulla jonkun keskustelevan minusta. He istuivat ja puhuivat vartalostani ja yksityiselämästäni ja siitä, mitä olivat lukeneet minusta lehdistä, Blume kertoo.

– Se on yksi syy, miksi minun on ollut vaikea olla julkisesti bikineissä. Monet pitävät oikeutenaan kommentoida vartaloani, koska olen urheilija. Tuntuu, että he usein unohtavat, että olen ihminen.

Menestys ja julkisuus alkoivat näkyä myös sosiaalisessa mediassa, jossa uimarin saamat viestit olivat usein törkyisiä.

– Suurin osa sosiaalisessa mediassa saamistani viesteistä on hyvin asiattomia. Ne ovat erittäin seksuaalisia. Heti Rion jälkeen se tilanne oli kaikista pahin.

Huonot kokemukset eivät jääneet sosiaaliseen mediaan. Blume palkittiin olympiavoittonsa myötä vuosittaisesas urheilijagaalassa. Gaalan jälkeen ihmiset pääsivät tapaamaan urheilijoita.

– Monet halusivat ottaa yhteiskuvan kanssani, mikä oli mukavaa. Mutta monien kädet kävivät aivan liian alhaalla selässäni. He myös kuiskivat korvaani asiattomuuksia.

Tilanteen pelasti uimarin isä, joka saattoi tämän pois paikalta.

– Oli valtava käänne muuttua täydestä tuntemattomuudesta julkiseksi hahmoksi. Se oli vaikeaa. Tilanne on sittemmin rauhoittunut, mutta Rion jälkeinen vuosi oli vaikeaa aikaa.

Blume puolustaa 50 metrin vapaauinnin olympiakultaansa tällä viikolla alkavissa Tokion olympialaisissa.


Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja