Mainos

Rahoitusmarkkinaveron valmistelu etenemässä

Rahoitusmarkkinaveron valmistelu pienemmällä EU-maiden joukolla näyttää etenevän.

Verokomissaari Algirdas Semetan mukaan kaikkiaan yksitoista maata on valmiita lähtemään mukaan valmisteluun. Ranska ja Saksa ovat saaneet mukaansa riittävän joukon maita, sillä niin sanotussa tiivistetyssä yhteistyössä etenemiseen tarvitaan vähintään yhdeksän maata.

Suomi ei ole toistaiseksi onnistunut muodostamaan kantaansa SDP:n kannattaessa ja kokoomuksen vastustaessa etujoukkoon lähtöä, mutta mukaan voi periaatteessa liittyä vielä myöhemminkin.

Kokoomuksen mukaan Britannian ja erityisesti Ruotsin pitäisi olla porukassa mukana, jotta suomalaispankkien liiketoimintoja ja työpaikkoja ei karkaa lahden yli Ruotsiin.

Tarkoituksena hillitä keinottelua

Rahoitusmarkkinavero tarkoittaa arvopaperikauppaan kohdistuvaa veroa. Ehdotetun veron suuruus on johdannaisilta 0,01 prosenttia ja osakkeilta sekä joukkovelkakirjalainoilta 0,1 prosenttia.

Veron tarkoitus on hillitä keinottelua arvopapereilla. Kannattajien mukaan vero vähentäisi arvopaperimarkkinoiden heilunnan vaikutuksia reaalitalouteen.

Arvostelijoiden mukaan vero olisi tehokas vain, jos se saadaan voimaan maailmanlaajuisesti, koska veroa on helppo kiertää. Yhteisymmärrystä verosta ei ole edes EU:ssa. Rahoitusmarkkinaveron idean taustalla on valuuttakauppaa koskeva ns. Tobinin vero.

(MTV3 - STT - AFP)'

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.