Mainos

Rahasta kiinni: "En haluaisi antaa turvapaikanhakijoille, koska itsellänikään ei ole paljoa"

MTV Uutisten teettämässä kyselyssä vastaajilta kysyttiin, miksi he haluaisivat auttaa turvapaikanhakijoita rahallisesti tai aineellisesti. Myös vastakysymys esitettiin: Miksi vastaajat eivät haluaisi auttaa?

Moni kertoi haluavansa auttaa, koska turvapaikanhakijat ovat aloittamassa uuden elämän, johon heidän toivotaan sopeutuvan mahdollisimman nopeasti.

"He ovat ihmisiä, jotka ovat olosuhteiden pakosta joutuneet vaikeaan elämäntilanteeseen ja näen velvollisuudekseni auttaa heitä, kun minulla on siihen mahdollisuus."

"He ovat minusta tärkein ryhmä, joita Suomessa pitää auttaa. Heillä on eniten tarvetta."

"Toistensa ymmärtäminen ja esimerkiksi traumojen hoitaminen edistää myönteistä kotoutumista ja vähentää ennakkoluuloja/rasismia. Jos ei ole vuoropuhelua ja kotoutuminen on huonoa, tulee maahanmuuttajille ulkopuolisuuden tunnetta, ahdistusta, ei hyötyä Suomellekaan."

"Inhimillisyyden ja ystävällisyyden nimissä. Nämä ihmiset joutuvat jättämään kaiken ja saapuvat "tyhjin käsin" outoon maahan. Karjalais-venäläistaustaisena tunnen myötätuntoa heitä kohtaan."

"Niillä on asiat vielä huonommin kuin minulla, pitkäaikaistyöttömällä."

Mieluummin aineellista kuin rahallista apua

Monet vastaajat ilmoittivat haluavansa auttaa turvapaikanhakijoita mieluummin aineellisesti kuin rahallisesti. Vastaajat kertovat, että heillä itselläänkään ei ole suuria summia rahaa, mutta he lahjoittaisivat mielellään esimerkiksi vanhoja vaatteita tai leluja.

"En haluaisi antaa rahallista apua, koska sitä ei itsellänikään paljoa ole, mutta aineellista apua haluaisin antaa, esimerkiksi lasten käytettyjä, hyväkuntoisia vaatteita ja leluja. Luulisi niille olevan oikeasti tarvetta, jos perheet tulevat tänne aloittamaan uuden elämän nollasta. Siis toisin sanoen: itselle tarpeettomat tavarat hyötykäyttöön."

"Minulla on rahaa ja muuta aineellista hyvää yli oman tarpeen. Jos turvapaikanhakijalla ei ole tarpeeksi rahaa elämiseen tai esimerkiksi huonekaluihin, haluan auttaa, koska varallisuutta ei ole hyvä keskittää muutamalle ihmiselle vaan sitä tulisi tasata."

"Vaikka Suomessa sanotaan menevän huonosti, niin ne olosuhteet ja kärsimys, joita turvapaikanhakijat ovat kokeneet, eivät ole mielestäni mitenkään verrannollisia meidän hyvinvointivaltiomme ongelmiin. Koen, että he jotka pakenevat henkensä kaupalla ja joilla ei ole yhtään mitään, tarvitsevat tietyn avun ja autan mielelläni aineellisesti jo Suomeen tulleita pakolaisia. Tällöin voin myös varmistaa, että antamani apu menee varmasti perille eikä huku byrokratiaan matkan varrella."

Apua vastavuoroisesti

Vastaajat myös muistuttavat, että myös suomalaiset saattavat tarvita apua tulevaisuudessa. Myös Suomelle jo aiemmin annettu apu nousi vastauksissa esille.

"Meillä on velvollisuus auttaa heikompiosaisia. Meitä on aikanaan autettu, miksi me voisimme nyt sulkea silmämme kaikelta mitä tapahtuu muualla? Toki tärkeintä olisi auttaa ihmisiä siellä missä he asuvat ja korjata tilanne lähtöpisteessä."

"Monet heistä ovat joutuneet näkemään ja kokemaan jotain sellaista, jota ihmisen ei koskaan pitäisi joutua kokemaan. He tarvitsevat apua, turvaa, suojaa ja sitä, että joku välittäisi heistä ja rakastaisi heitä. Toissijaisesti sekin, että emme voi nyt tietää milloin meidän osallemme tulevat mahdollisesti vastaavanlaiset tilanteet ja me tarvitsemme toisten apua. Ei kannata polttaa siltoja. Meillä Suomessa on tilanne erinomainen, huolimatta niin sanotuista taloudellisista haasteista. Meillä on lähes kaikki hyvin."

"Vuoroin vieraissa periaatteella. Suomalaisiakin pakolaisia jelpattu ulkomailla. Jopa elintasopakolaisia, toisin sanoen työttömyyden takia ulkomaille muuttaneita."

"Apua tulisi saada kotimaassa"

Useat vastaajat, jotka eivät haluaisi auttaa turvapaikanhakijoita rahallisesti tai aineellisesti, toivoisivat apua annettavan jo turvapaikanhakijoiden kotimaassa. 

"Asiat pitäisi saada kuntoon heidän kotimaassaan ja yrittää vaikuttaa sinne. Auttaminen täällä on kuin kahvilusikalla yrittäisi lappaa vettä vuotavasta veneestä."

"Autetaan heitä mieluummin omassa kotimaassaan. Oman väen auttaminen on etusijalla."

Useimmiten vastaajat kertoivat, että heillä ei ole varaa auttaa turvapaikanhakijoita tai toivoivat oman maan asioiden hoitamista ennen kuin turvapaikanhakijoita autetaan.

"En valitettavasti pysty, siis haluaisin toki mutta elän köyhyysrajalla jo nyt ja tulevaisuus näyttää todella kurjalta tavalliselle työntekijälle. Onneksi on töitä."

"Autettavia on kotimaassakin, esimerkiksi nuoria lapsiperheitä, joilla ei ole työtä koulutuksesta ja työhaluista huolimatta."

"Avustus voitaisiin tehdä niiltä, joiden brutto kk-palkka on yli 10.000‚¬ tai eläke netto yli 5000‚¬, eli niiltä joilla on varaa avustaa muita. Toisaalta oma pesä pitää hoitaa ensin kuntoon, eli täystyöllisyys."

"Ensin pitäisi saada köyhyysloukussa olevien suomalaisten asiat paremmalle tolalle. Muukalaisvastaisuus myös todennäköisesti vähenisi, jos oman maan kansalaisia ei "kuritettaisi" jatkuvasti ja ajettaisi elinolosuhteita tiukemmalle."

Tutkimus toteutettiin verkkopaneelissa 25.8.-28.8. välisenä aikana, siihen vastasi noin 1 300 henkilöä. Tutkimuksen teki MTV:n toimeksiannosta Corefiner Oy.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.