Mainos

Raha puhuttaa museopäivillä

Museot pystyisivät tekemään monenmoista paikallisen ja kansallisen kulttuurin hyväksi, jos niillä vain olisi rahaa. Museoliiton puheenjohtaja Matti Rossi pahoitteli tänään museopäivien avajaispäivänä sitä, että lain lupaamista valtionavuista puuttuu 30 prosenttia.

Suomessa on yli tuhat museota, joista noin 300:aa hoidetaan ammattilaisvoimin. Museopäivien isäntäkaupungin Lahden museonjohtaja Jouko Heinonen pelkää, että rahapulan myötä Suomen museot putoavat eurooppalaisesta kehityksestä. Hän valitteli sitä, ettei museovirastoon ole saatu kehittämisyksikköä. Rahapula hidastaa myös materiaalin digitalisointia. Pääsihteeri Anja-Tuulikki Huovisen mukaan Suomen museoiden kokoelmista on tallennettu sähköisesti vasta kymmenkunta prosenttia, noin 600 000 esinettä.

-Kaikki esineet, valokuvat ja muu aineisto saataisiin talteen viidessä vuodessa, jos satsattaisiin kunnolla kerralla kuin Ruotsissa. Etäisenä haaveena on museoitten yhteinen tietokanta.

Iso työ, mutta tulosta tulee

Pääsihteeri Huovisen mukaan museoiden on mahdotonta hallita laajentuneita kokoelmiaan enää käsipelillä. Hyvän esimerkin tästä kertoi museonjohtaja Heinonen.

-Olemme jo tallentaneet sähköisesti enemmän objekteja kuin tavaraa oli varastoluetteloissa. Työn saattaminen loppuun vie vielä yli 150 henkilötyövuotta, enemmän kuin arvelimme etukäteen koko urakan suuruudeksi.

Museonjohtaja Heinosen mukaan digitalisointi helpottaa museoammattilaisten työtä. Kun kyselyyn vastaaminen saattoi ennen vaatia neljän päivän penkomisen, vastaus syntyy nyt alle kymmenessä minuutissa ja välittyy sähköpostitse. Lahden museopäivät huipentuvat torstaina Museoliiton 80-vuotisjuhliin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.