Raha-asiat vihdoinkin hallintaan – katso ohjeet!

Raha-asioiden seuraamisen tulisi olla samanlainen rutiini kuin hampaiden pesu tai liikunnan harrastaminen. Tärkeintä on tietää paljonko rahaa tulee ja mihin sitä menee. Myös varakassan säästäminen on järkevää, sillä silloin yllättävät menot eivät suista talouttasi raiteiltaan.

Raha-asioiden seuraaminen kannattaa, vaikka talous tuntuisikin luistavan hyvin. Kun teet taloussuunnitelman, yllättävät tilanteet eivät aja sinua hätäratkaisuihin, kuten uuden velan ottamiseen tai vuokran maksamatta jättämiseen.

Tunnista elämäntilanteesi

Onko sinulla vaikeuksia saada rahat riittämään laskuihin? Vaihtelevatko tulosi? Pystyt ajoittamaan menot paremmin, jos konkretisoit rahaliikenteesi ja teet suunnitelman.

Aloita säästäminen heti!

Siirrä jokaisesta palkastasi pieni siivu syrjään. Jos sinulla on enemmän rahaa käytössäsi joinakin kuukausina, siirrä niiden aikana enemmän sivuun. Kun sinulla on varakassa, olet taloudellisesti turvallisilla vesillä.

Veloista eroon?

Oletko velkakierteessä? Velkojen yhdistäminen ja rästien poismaksu uudella velalla voi aluksi kuulostaa hyvältä ajatukselta. Se saattaa kuitenkin vain siirtää maksuvaikeuksia eteenpäin ja paisuttaa velkaongelmaa.´

Puhu raha-asioista puolisosi kanssa avoimesti ja sovi niistä tietoisesti. Parasta on kirjata talousasiat yhdessä paperille. Avo- ja aviopuolisot vastaavat yhdessä vuokrasta, päivähoitomaksuista ja yhdessä allekirjoitetuista sopimuksista. Velkoja voi periä velkaa kummalta tahansa tai molemmilta.

Onko sinulla jokin velkaannuttava tapa? Kuluvatko rahat pelaamiseen, päihteisiin, ostoksiin tai kenties läheisten auttamiseen? Taloudellisen tilanteen kirjaaminen auttaa löytämään terveet rajat sille, miten paljon toisia voi avustaa vai voiko ollenkaan.

Pienistäkin puroista kasvaa helposti suuri virta – jos voit pienentää esimerkiksi hintoja vertailemalla ruokalaskuasi viidellä eurolla päivässä, se tekee kuukaudessa 150 euroa.

Kokoa taloustietosi

Taloustietojen kokoaminen kannattaa, vaikka et jaksaisi tehdä taloussuunnitelmaa. Tarvitset papereita, jos hakeudut talous- ja velkaneuvontaan. Niistä voi olla apua myös esimerkiksi verottajan kanssa asioidessa tai etuuksia haettaessa.

Kokoa kotoa löytyvät paperit, joissa on tulo-, meno- ja velkatietoja. Kaikista säännöllisistä menoista, kuten matkakuluista ja lounasruokailusta ei tule laskua. Palauta myös tämän tyyppiset vakiintuneet menot mieleesi. Ruokamenosi voit arvioida esimerkiksi tiliotteen perusteella.

Tulot ja menot eivät toistu samanlaisina kuukausittain, vaan sähkölasku erääntyy joka toinen kuukausi ja loppuvuonna voi tulla veronpalautusta. Jotta harvoin toistuva rahaliikenne ei yllätä, listaa ne vuosikalenterilomakkeeseen. Voit yrittää varautua menojen kasautumiseen säästämällä vähän kerrallaan etukäteen, muuttamalla laskutusjaksoa tai siirtämällä menoja muulla tavoin.

Kokoa kaikki mahdolliset velkojilta saamasi maksuhuomautukset, velkakirjat ja haastehakemukset. Tarvittaessa voit tiedustella velkatietoja suoraan velkojilta, perintätoimistosta tai ulosotosta. Velkatietoja löytyy myös luottorekisteriotteesta.

Valitse oikean pituinen suunnitelmajakso

Taloussuunnitelman laatimista varten on erilaisia malleja ja lomakkeita. Työkirjan lomake on ajateltu käytettäväksi viikko- tai kuukausisuunnitteluun.

Viikkojaksotus palvelee erityisesti silloin, kun tulot tulevat useissa erissä pitkin kuukautta ja jos ne vaihtelevat. Suunnitelma auttaa näkemään, millä viikoilla saat tuloja ja millä viikoilla laskut erääntyvät. Voit aloittaa suunnittelun viidellä viikolla.

Kuukausijaksotus sopii sinulle hyvin, jos saat säännöllisiä tuloja kerran tai kaksi kertaa kuussa, sinulla ei ole tarvetta siirrellä laskuja ja asut yksin. Kun taloudessasi tapahtuu jotain poikkeuksellista, voit ottaa avuksesi viikkosuunnittelun.

Seuraa suunnitelmaa

Taloussuunnitelman seuraaminen auttaa sinua pysymään suunnitelmassa ja huomaamaan sen mahdolliset viat. Jos huomaat, että jollekin ajanjaksolle etukäteen miettimäsi suunnitelma ei toimi, tee heti uusi tai korjaa vanhaa.

Joskus voi olla hyvä kerätä kuitteja parin viikon tai kuukauden ajan. Niiden perusteella voit tarkastella, mihin rahasi kuluvat. Mieti, voisitko muuttaa ostorutiinejasi.

Saatat myös huomata, ettet voi tinkiä enempää ruoka- tai muissa välttämättömissä menoissa. Tällöin ongelmana voi olla kohtuuttoman suuret velanhoitomenot, ja tarvitset velkojen järjestelyä. Syy saattaa löytyä myös liian suurista asumis- ja työmatkakuluista, joiden ratkaisemiseen tarvitaan enemmän aikaa.

Lähde; Martat.fi, Takuu-Säätiö

(MTV)

Lue myös:

    Uusimmat