Mainos

Raha-asiat hallintaan kerralla! Näitä vinkkejä et ole vielä testannut

Jos sinä ehdotat tapaamista ystävän kanssa, voit ehdottaa viihdykettä, joka sopii kukkarollesi! Daily Mail jakoi tämän ja muut asiantuntijan vinkit kuluttamisen hillitsemiseen. Näitä vinkkejä et ole vielä testannut!

Tunnista laukaiseva tekijä

Kun ihminen ostaa turhan tuotteen, kuten heräteostoksena suklaapatukan tai viidennen parin sukkia, jokin laukaisee käytöksen. Impulsiiviseen toimintaan johtava, laukaiseva tekijä kannattaa tunnistaa: onko se iltapäivän näläntunne, vai kahvilassa olemiseen liittyvä tottumus ?

Kysy itseltäsi nämä asiat:

 • Tarvitsenko tätä todella?
 • Jos ostan tämän, kauanko käytän sitä?
 • Kauanko nautin siitä?
 • Voinko saada haluamani toisella tavalla, esimerkiksi lainaamalla? Voinko ostaa käytettyä?
 • Miltä tuntuu, jos en saa sitä? Vaikuttaako se elämääni?

Ala suunnitella – oikeasti

Se, että säästää rahaa, kääntyy monien mielessä jatkuvaksi kitsasteluksi kaikessa. Näin ei tarvitse olla. Kun tiedät, mikä laukaisee impulssiostoksesi, voit alkaa suunnitella ja mukauttaa budjettiasi.  

Jos esimerkiksi pilaat raha-asiasi ostamalla joka päivä kympin lounaan, ala varata sunnuntai-illasta aikaa kokkaamiselle. Pysy suunnitelmassa.

Ole ensimmäinen, joka ehdottaa tekemistä kaveriporukalle

Jos sinä olet se, joka ehdottaa tapaamista ystävän kanssa, voit ehdottaa viihdykettä, joka sopii kukkarollesi. Jos ehdotus tulee kaverilta, kutsu voi johtaa kalliiseen cocktail-baariin, ja joudut kieltäytymään.

Vaikeuta rahankäyttöä

Pidä rahaa säästötilillä, johon ei ole liitetty pankkikorttia. Pane palkkasi tulemaan suoraan tälle tilille, ja siirrä sieltä rahaa käyttöösi – ei toisin päin. Voit käyttää myös erillistä maksutiliä, jolta kaikki jatkuvat laskusi ja maksusi maksetaan. Näin tiedät, paljonko ne vievät rahaa kuukaudessa.

Ole tietoinen minimenoista

Ihminen muistaa yleensä suuret sitoumukset, kuten satasen kuntosalilaskun tai viidenkympin matkakortin latauksen. Pienistä asioista on kuitenkin aivan yhtä tärkeää pitää kirjaa. Maksa viikon ajan pelkällä käteisellä, jotta näet, montako seteliä viikkosi vie.

Älä tallenna luottokorttitietojasi millekään sivustolle, ikinä

Nettikaupat tarjoavat usein ”kätevää” mahdollisuutta tallentaa luottokorttitiedot seuraavia ostoksia varten. Tee rahankäytöstä vaikeaa, ja deletoi tiedot kaikilta sivustoilta. Tämä on myös tietoturvasi kannalta viisasta.


***

8:30

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.