Sorrutko näihin? 11 virhettä, jotka lähes kaikki tekevät rahan kanssa

Moni ei juuri mieti rahankäyttöään, vaikka ehkä pitäisi. Epävakaina aikoina oman talouden turvaaminen on ensisijaisen tärkeää. Nappaa vinkit siihen, kuinka vältät yleisimmät rahankäytön virheet.

1. Teet budjetteja vain lyhyelle aikavälille

Tutkimusten mukaan vuosibudjetin tekeminen on kuukausibudjettia parempi vaihtoehto, koska oletamme pitkälle aikavälille osuvan todennäköisemmin odottamattomia menoja, jolloin varaudumme näihin myös paremmin. Eräässä tutkimuksessa korkeakouluopiskelijat arvioivat kuukausittaiset menonsa peräti 40 prosenttia alakanttiin, kun taas vuosikulunsa he arvioivat kolme prosenttia yläkanttiin.

2. Asumiskulusi ovat liian suuret

On lähes mahdotonta rikastua vain säästämällä, ellet pysty laittamaan sivuun merkittävää osaa, kuten kolmannesta, tuloistasi. Monilla säästäminen muodostuu mahdottomaksi suurien asumiskulujen vuoksi. Perinteisesti talousneuvojat ovat sanoneet, että kolmanneksen tuloistaan voi käyttää asumiskuluihin. Monille tämä määrä on arvioitu yläkanttiin – varsinkin, jos asumiskulujen päälle on maksettavana muita isoja kulueriä, kuten esimerkiksi auto- tai opintolainan lyhennyksiä.

3. Sinulla on vain yksi tulonlähde

Keskiverto amerikkalaistyöntekijä on ollut kymmenessä eri työpaikassa 36 vuoden ikään mennessä. Vaikka osa työpaikan vaihdoksista on ollut vapaaehtoisia, saattaa osassa syynä olla yt-neuvottelut ja lomauttamiset. Työntekijä on taloudellisesti vakaammassa asemassa, jos hänen tulonsa eivät tule vain yhdestä lähteestä. Lisätienestinä voi esimerkiksi tehdä freelance-töitä, toimia satunnaisena sijaisena lähikoulussa tai perustaa mahdollisesti rahaa tuottavan blogin.

4. Tuhlaat huomaamattasi pieniin ostoksiin

Nappaatko joka aamu take away -kahvin ja sämpylän mukaan lähikioskista? Kolmen euron summa voi tuntua pieneltä, mutta vuositasolla kyse on jo merkittävästä kuluerästä. Jos tapanasi on sortua silloin tällöin turhiin heräteostoksiin, ota tavaksi kirjata kaikki menosi ja tulosi ylös. Jo kuukauden jälkeen näet, kuinka paljon sinulta kuluukaan rahaa täysin turhiin ostoksiin.

5. Otat liikaa – tai liian vähän – lainaa

Kaikki laina ei ole pahasta. Ottamalla lainaa voit kouluttautua uuteen ammattiin, hankkia sopivat työvaatteet uuteen työpaikkaasi tai kattaa poikkeuksellisesti yhden kuukauden vuokrasi. Liika pelko lainan ottamiseen voi johtaa elämänsä tilaisuuksien menettämiseen, mutta liika velkaantuminen taas rapauttaa taloutesi. Lainaa ei pidä pelätä, mutta siihen täytyy suhtautua järkevästi ja kunnioituksella.

6. Elät kulutusluotoilla ja sorrut pikavippeihin

Pikavippi voi kuulostaa helpolta tavalta ratkaista akuutti rahapula, mutta todellisuudessa vipin vuosikorot tekevät lainasta kallista hupia. Jos huomaat rahoittavasi arkielämääsi luottokortilla, saattaa olla aika miettiä kulutustottumuksiasi uusiksi.

7. Sijoitat liian rohkeasti

Osakemarkkinoiden ennustaminen vaatisi aikakonetta. Siksi on turvallisempaa sijoittaa pieniä summia ajan kuluessa riippumatta markkinoiden heilahteluista. Mieti, pystyisitkö siirtämään edes muutaman kympin joka kuukausi hyvin maltilliselle sijoitustilille, jossa sijoitusten arvo nousee hitaasti. Kuukausittainen pienen summan sijoittaminen pienentää riskiä, ja arvo nousee nopeammin kuin pelkillä säästötilin koroilla.

8. Seuraat tarkasti markkinatilannetta

Liika keskittyminen markkinatilanteen nousujen ja laskujen seuraamiseen aiheuttaa vain stressiä. Kun markkinat syöksyvät, keskity nauttimaan harrastuksista, perheestäsi ja ulkoilmasta. Uutisten seuraaminen saattaa vain lisätä ahdistusta, ja laskukausi voi alkaa tuntua pahemmalta kuin se todellisuudessa onkaan. Jos olet hajauttanut sijoituksesi hyvin, olet jo tehnyt kaiken voitavasi. Muista, että et ole menettänyt mitään ennen kuin myyt sijoituksesi.

9. Luotat liikaa valtion suomaan turvaan

Suomessa kaikille taataan perustoimeentulo, mutta työttömän saamat tuet eivät ole kaksisia. Varsinkaan, jos et työttömäksi jäädessäsi saa ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa. Työttömyyden myötä tulotason romahdus tulla shokkina. Varaudu myös huonoihin aikoihin laittamalla rahaa sivuun hyvinä aikoina.

10. Tuhlaat liikaa lahjoihin

Mielipidetutkija John Zogbyn mukaan vuodesta 2001 lähtien ihmiset ovat käyttäneet rahaa joululahjoihin vuosi vuodelta vähemmän. Mieti, kannattaisiko sinunkin seurata trendiä ja panostaa lahjojen hinnan sijaan niiden merkityksellisyyteen. Tee itse niin paljon kuin mahdollista ja anna tavaran sijaan lahjaksi elämyksiä.

11. Aliarvioit vuosittaiset tulosi

Jos tulosi ovat epäsäännölliset, on todennäköisempää, että vuosiansiosi nousevatkin arvioitua korkeammiksi ja joudut maksamaan joulukuussa jäännösveroja eli kansankielisesti mätkyjä. Tarkista puolessa välissä vuotta, paljonko olet tienannut ja kuinka paljon voit vielä tienata ennen tulorajan ylittymistä, ja tilaa tarvittaessa uusi verokortti. Ongelmatapauksissa ota yhteyttä Verotoimistoon.

Tiedätkö, mitä oikeasti tarkoittaa se, että sinulla on rahaa pankkitililläsi? Katso video!

Osittainen lähde: US News

Lue myös:

    Uusimmat