Suomalaiset nihkeitä säästäjiä – näin harva laittaa rahaa sivuun kuukausittain

Suomalaiset laittavat nihkeästi rahaa säästöön. Vain alle puolella on säästöjä yllättävien menojen varalta.

Kun kodinkone hajoaa tai arki ei suju suunnitellusti, suomalaiset ovat pulassa, selviää Intrum Justitian maksutaparaportista. Yli puolella suomalaisista ei joko ole rahaa säästössä yllättävien menojen varalta (44 prosenttia) tai he eivät tiedä, olisiko sitä (10 prosenttia). Vain alle puolen suomalaisista (45 prosenttia) ei tarvitsisi yllättävän menon sattuessa lainata sitä varten rahaa.

– Suunnitelmallinen säästäminen on erittäin tärkeä taloudenhallintakeino, mutta hyvin usein taloudellinen liikkumavara on jäänyt liian pieneksi. Vaikka rahaa ei olisi paljon, pienenkin summan säästäminen kuukausittain on merkittävää henkilökohtaisen talouden kannalta, toteaa johtaja Juha Iskala Intrum Justitiasta.

Viisi vinkkiä parempaan taloudenhallintaan:

1. Harkitse tarkkaan, ennen kuin ostat uutta. Tarvitsetko sitä todella? Harkitse tarkkaan luoton ottamista.

2. Säästä. Siten et joudu pulaan, kun isommat maksut erääntyvät (vaikkapa auton vakuutusmaksu) tai tulee yllättäviä menoja (pesukone hajoaa).

3. Maksa laskusi eräpäivään mennessä. Vältyt ylimääräisilta kuluilta.

4. Pidä kirjaa tuloistasi ja menoistasi. Vältyt kuluttamasta varoja, joita sinulla ei ole.

5. Jos et pysty maksamaan laskujasi, ota heti yhteys velkojaasi. Maksusuunnitelman sopiminen on sekä myyjän että ostajan etu. Myös perintään siirretyistä maksuista voi sopia perintäyhtiön kanssa.

Suomalaiset säästävät nihkeästi jopa eurooppalaisessa mittakaavassa. Alle puolet (43 prosenttia) suomalaisista laittaa kuukausittain rahaa säästöön, kun Euroopan keskiarvo on 51 prosenttia. Esimerkiksi Ruotsissa ja Norjassa lukema on yli 60 prosenttia.

Yllättävien menojen lisäksi suomalaiset säästävät etupäässä lomamatkaa ja kuluttamista varten. Alle 35-vuotiaille on tyypillistä säästää myös asuntoa varten. Eläkepäiviä varten säästää kolmannes yli 35-vuotiaista.

Lainaa laskujen maksuun

Vaikka puolelta suomalaisista puuttuvatkin säästöt, velaksi elämiseen suhtaudutaan kriittisesti. Vain joka viides on sitä mieltä, että kulutustavaroiden, kuten television tai tietokoneen, hankkimiseen on sopivaa ottaa lainaa. Lainalla matkusteluun suhtaudutaan vieläkin kriittisemmin: vain 10 prosenttia pitää sitä sopivana.

Kriittisestä suhtautumisesta huolimatta yksi kuudesta suomalaisesta on kuitenkin joutunut lainaamaan rahaa maksaakseen laskujaan kuluneen puolen vuoden aikana. Yleisimmin rahaa lainataan perheeltä (56 prosenttia) ja ystäviltä (30 prosenttia). Myös pikaluottojen käyttö on yleistä (27 prosenttia).

– Tulokset osoittavat, että merkittävä osa kotitalouksista on joutunut lainaamaan rahaa jopa tuikitavallisten laskujen maksuun, Iskala sanoo.

Iskalan mukaan voi myös todeta, että mikäli velanmaksun kanssa on ongelmia nyt, niitä on mitä todennäköisimmin myös tulevaisuudessa.

Lähde: Intrum Justitia Oy

Lue myös:

    Uusimmat