Ahdistaako joulun rahatilanne? Näin hankit lisätuloa nopeasti ja velkaantumatta

Joulu on juhlista jaloin, mutta se voi olla myös ahdistavin – rahaa palaa helposti enemmän kuin sitä on käytettävissä. Näillä vinkeillä saat nopeasti lisätuloja. 

Älä osta velaksi, vaan hanki mieluummin lisää tuloja. Kokosimme yhteen kymmenen vinkkiä, joiden avulla saat pientä ekstraa. 

1. Käy tilitietosi läpi

On helppoa käyttää suuria summia rahaa huomaamatta pikkuasioihin: esimerkiksi päivittäin ostettava iltapäivälehti maksaa sinulle kuukaudessa noin 45 euroa, joka arkipäivä ostettu irtokahvi ja sämpylä neljällä eurolla kustantaa noin 80 euroa kuukaudessa. 

Kun kiinnität huomiota tällaisiin tapoihin, voit pienentää kulutustasi huomattavasti. 

2. Järjestele kotisi kunnolla

Jouluksi on mukava saada paikat järjestykseen, mutta siivoamisella voi olla myös toinen ulottuvuus: samalla kun järjestelet tavarasi, käy ne läpi myös myyntiaikeet mielessäsi. 

Löytyykö teiltä paljon tietokonepelejä, joita kukaan ei enää pelaa? Kirjoja, joita kukaan ei lue? Käyttämättömiä talvikenkiä tai -takkeja? Tunnetusti pienet purot muodostavat yhdessä melkoisen kosken, joten myy pois kaikki turha. 

3. Löytyykö sinultakin käyttämätöntä tekniikkaa?

Viime vuonna julkaistun tutkimuksen mukaan jopa puolella amerikkalaisista kuluttajista on täysin toimiva kännykkä kotonaan pölyä keräämässä. 

On hyvin mahdollista että sinultakin löytyy tekniikkaa, jota et käytä – laita se eteenpäin. Voit myös vuokrata harvoin käyttämiäsi, mutta kuitenkin säännöllisesti tarvitsemiasi kodinkoneita ja elektroniikkalaitteita, kuten mehustimia pientä maksua vastaan. 

4. Hae hetkellistä lisätyötä

Esimerkiksi työministeriön sivuilta löytyy ennen joulua paljon avoimia työpaikkoja kiireapulaisille ja vaikkapa joulupukeille. 

Avoimia työpaikkoja voit katsella täältä

5. Osallistu joulumyyjäisiin 

Joulumyyjäisiä järjestetään ympäri Suomea ja esimerkiksi leivonnaiset menevät hyvin kaupaksi: tekaise tuoreita sämpylöitä, tähtitorttuja ja kuivakakkuja ja kauppaa niitä joulun kunniaksi. 

6. Helpota muiden joulukiireitä

Esimerkiksi laatikoiden valmistaminen ei ole vaikeaa, silti moni ostaa ne valmiina – miksi? Koska se on yksinkertainen tapa helpottaa joulukiirettä. 

Tartu tilaisuuteen ja helpota muiden kiirettä oman osaamisesi ehdoilla: askartele kauniita kransseja, tarjoa saunanpesua, ehdota perhevalokuvausta joulukorttiin tai leivo piparkakkutaloja – mitä sitten keksitkin. 

Helpoimmillaan voit mainostaa tuttavapiirillesi ostomahdollisuudesta Facebookin avustuksella. 

7. Vuokraa apuasi

Oletko hyvä tietokoneiden kanssa? Myy palvelustasi muille. Tai tuletko hyvin toimeen lasten kanssa? Mainosta lähiympäristösi lapsiperheille apuasi. 

Jokainen meistä osaa jotain, mistä joku muu on valmis maksamaan. 

8. Myy joulukuusia

Yksityiset ihmiset omistavat 60 prosenttia Suomen metsistä ja Suomessa on noin 740 000 metsänomistajaa. Jos kuulut heidän joukkoonsa, pohdi joulukuusien myyntiä oman metsäsi puista. 

Suomessa kuusten hinnat vaihtelevat rajusti, Helsingin keskustassa hinta voi olla yli sata euroa. 

Myynnistä on maksettava verot samalla tapaa kuin mistä tahansa kaupasta, omalta maalta otetut puut verotetaan metsätalouden pääomatulona.

9. Onko sinulla oma mökki?

Moni suuntaa mielellään jouluksi ja uudeksivuodeksi mökille, lumen ja rauhan keskelle.

Jos sinulla on oma mökki, siivoa se kunnolla, hae pois henkilökohtaiset tavarasi ja kokeile loma-asuntosi vuokraamista ulkopuolisille. Hintaan vaikuttavat muun muassa varustelutaso, mökin koko ja sijainti. 

Mökkiä voit tarjota vuokralle nettikirpputoreilla ja lomamökkejä vuokraavien sivustojen kautta. Muista että vuokratuloistakin on maksettava veroja. 

10. Ennakoi ensi vuoden ahdinko

Aloita säästäminen ja tee siitä itsellesi tapa: laita jokaisesta tulostasi osa säästöön, niin ensi vuonna tähän aikaan olet jo reippaasti plussan puolella. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja