Mainos

Radiolähetinsiilit voivat hyvin

Joensuun yliopiston radiolähetinsiilit ovat selvinneet hyvin liikenteessä.

Valtaosa Joensuun yliopiston tutkijoiden radiolähetinsiileistä on säilynyt hengissä yli kesän. Esimerkiksi liikenne ei ole tappanut niistä vielä yhtään.

Joensuussa tutkitaan myös miten katuvarsien kasvillisuustyyppi vaikuttaa siilien selvitymiseen. Tutkijat ovat havainneet, että suuret yleisötapahtumat ovat siileille ahdistavia ja stressaavia.

Tutkijat pelkäsivät keväällä, että suuri osa radiolähetintä tai korvamerkkiä kantavista siileistä menehtyy kaupunkiympäristössä eri syistä. Joensuussa vaeltaa kymmeniä tutkimussiilejä, jotka ovat selvinneet kolme kuukautta yllättävän hyvin. Valtaosa on yhä hengissä.

Siilitutkimus jatkuu vielä pari vuotta. Tutkijat selvittävät liikennekuolemien ja käyttäytymisen lisäksi siilien ravintoa ja ympäristömyrkkyjen vaikutusta.

Myös kaupunkilaiset ovat toimittaneet tutkijoille kymmeniä siilejä. Vaikka radiolähetinsiilit ovat säästyneet liikenteessä, joku muu menehtyy joka päivä. Kaupunkisuunnittelua varten kerätään lisäksi tietoa miten liikennemäärät ja nopeusrajoitukset vaikuttavat siilikuolleisuuteen.

Myös Katujen varsilta haetaan tietoa kaupunkieläinkantojen suojelemiseksi. Tutkijat pohtivat, onko olemassa joku tienvarsibiotooppi, jolla jää enemmän siilejä liikenteen uhriksi kuin jollain toisella kasvillisuusalueella.

Joensuussa viikko sitten järjestetty rokkifestivaali oli siileille kova koettelemus. Kymmenien tuhansien ihmisten liikkuminen elinympäristössä stressaa kaikkia eläimiä. Siilejä myös häirittiin ilkivaltaisesti.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 27.07.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.