Quebecissa levotonta

Poliisi ja mielenosoittajat ovat ottaneet yhteen Quebecissa Amerikan maiden huippukokouksessa.

Quebec

Mielenosoitukset Amerikan maiden vapaakauppakokouksen yhteydessä Quebecissä jatkuivat tänään. Poliisi joutui eilisen tapaan turvautumaan kyynelkaasuun ja vesitykkeihin hajottaakseen satojen mielenosoittajien joukon.

Yhteenottojen takia huippukokouksen alkua jouduttiin eilisiltana lykkäämään muutamalla tunnilla. Tänään päästiin aloittamaan varsinaiset neuvottelut. Eilen mielenosoitukset jatkuivat myöhään yöhön. Poliisin ja mielenosoittajien välisissä yhteenotoissa loukkaantui viisi poliisia. Kaikkiaan satakunta mielenosoittajaa pidätettiin.

-Suurin osa mielenosoittajista on rauhallisia, haluamme suojella heitä, sanoi Quebecin poliisin edustaja Marc Ipperspiel. Mielenosoittajat vastustavat 34 maan kokousta, jonka pääaiheena on Amerikan vapaakauppa-alueen FTAA:n perustaminen. Vapaakauppa-alueen pelätään vahingoittavan köyhiä ja ympäristöä.

Osa mielenosoittajista alkoi kaataa turva-aitoja nurin sekä heitellä poliisia betonimurikoilla ja polttopulloilla myöhään eilen, noin tuntia ennen kuin kokouksen oli määrä alkaa. Noin 7000 Quebeciin kokoontunutta kansalaisjärjestöaktiivia on saanut poliisin turvautumaan erityistiukkoihin turvatoimiin.

Viranomaiset ovat pelänneet mielenosoitusten ryöstäytyvän käsistä niin kuin kävi Maailman kauppajärjestön WTO:n Seattlen kokouksessa vuonna 1999. Jopa 20000 mielenosoittajan odotetaan saapuvan kokouspäivinä Quebeciin.

Isäntä tuomitsi

Avajaispuheessaan kokouksen isäntä, Kanadan pääministeri Jean Chretien, tuomitsi mielenosoittajien käytöksen. Hänen mukaansa kukin saa toki ilmaista kantansa, mutta väkivallankäyttö ja siihen yllyttäminen on demokratian vastaista. Paikalle eilen saapunut Yhdysvaltain presidentti George Bush sanoi haluavansa edistää jättimäisen vapaakauppa-alueen perustamista kaikin keinoin.

-Mikäli mielenosoittajat vastustavat vapaata kauppaa, olen heidän kanssaan eri mieltä. Kauppa ei lisää ainoastaan hyvinvointia, vaan myös vapautta, totesi Bush. Kuuban presidentti Fidel Castro - jota ei oltu kutsuttu paikalle - sen sijaan tuomitsi FTAA-hankkeen. Castron Quebeciin lähettämän viestin mukaan mielenosoitusten tukahduttaminen poliisivoimin oli "häpeällistä".

Castro ilmaisi tänään Kuuban televisiossa luetussa lausunnossa tukensa globalisaatiota vastustaville mielenosoittajille. Bush puolestaan sanoi viikoittaisessa radiopuheessaan tänään, että kuubalaiset elävät diktatuurissa, mutta että "vapaus tulee koittamaan" myös heille.

Osa johtajista varautuneita

Myös muun muassa Venezuelan presidentti Hugo Chavez suhtautuu suunnitelmaan vapaakauppa-alueesta epäilevästi. Hän totesi, että sitten ensimmäisen Amerikan maiden huippukokouksen, joka järjestettiin 1994, köyhyys on vain lisääntynyt Latinalaisessa Amerikassa.

Myös Brasilian presidentti Fernando Henrique Cardoso sanoi ymmärtävänsä mielenosoittajien pelon "kasvotonta vapaakauppasopimusta tai globalisaatiota" kohtaan. Hänen mukaansa vapaakauppa toimii vain, jos se takaa köyhien maiden tuotteille pääsyn teollisuusmaiden markkinoille, eikä ainoastaan toisinpäin.

Kokouksessa odotetaan päätettävän "demokratiapykälästä", joka sulkisi vapaakauppa-alueen ulkopuolelle sellaisen maan, joka hylkäisi demokratian esimerkiksi sotilasvallankaappauksen seurauksena.

Osan Quebecin vanhaakaupunkia ympärille oli pystytetty kolmimetrinen, kehältään noin 6 kilometrin pituinen betonilla vahvistettu teräslanka-aita, jota mellakkavarusteisiin sonnustautuneet poliisit vartioivat jo kokouksen aattona. Aidan sisäpuolelle päästettiin vain kokoukseen osallistuvat, työntekijät sekä toimittajat.
(MTV3-STT-AFP-Reuters-AP)

Lue myös:

    Uusimmat