Qatarissa pidätetty norjalaistoimittaja ei lähde MM-kisoihin – pakotettiin aiemmin allekirjoittamaan arvoituksellinen dokumentti

NRK:n toimittaja Halvor Ekeland joutui viime marraskuussa pidätetyksi kollegansa Lokman Ghorbanin kanssa Qatarissa. Nyt Ekeland kertoi TT:lle, että hän ei lähde ensi kuussa alkaviin jalkapallon MM-kilpailuihin.

Kaksikko oli tekemässä juttua ensi marraskuussa alkavista MM-kisoista, kun heidät pidätettiin ja pidettiin säilössä puolitoista vuorokautta. Päästäkseen vapaaksi heidän tuli kirjoittaa nimensä alle arabian kielellä kirjoitettuun paperiin. Sen sisällöstä Ekelandilla ei ole vieläkään tietoa. 

Ekeland päätti tiistaina, että kisamatka ei tule toteutumaan. Norjalaisella oli kaksi vaatimusta matkan toteutumista varten. Ensiksi kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan tulisi luvata, että hän voi työskennellä rauhassa maassa ja viimevuotinen pidätys ei vaikuttaisi mihinkään. Tämän lupauksen hän sai.

Toinen ehto oli, että hän pääsisi näkemään allekirjoittamansa paperin. Sitä Ekeland ei ole päässyt näkemään, vaikka on yrittänyt viime joulukuusta lähtien.

– Se voi olla aivan viaton dokumentti tai sitten se on sellainen paperi, jossa esimerkiksi lukee, että en saa enää tulla maahan. Ongelma on se, että en tiedä. Ei ole turvallista matkustaa takaisin, Ekeland kertoi. 

Ekeland on yrittänyt kaikin mahdollisin keinoin saada dokumenttia haltuunsa, muun muassa Qatarin poliisin, muiden qatarilaisten viranomaisten ja Tukholmassa sijaitsevan Qatarin suurlähetystön kautta, mutta se ei ole siltikään onnistunut. Myös Fifaan ollaan oltu yhteydessä, mutta hekään eivät ole voineet auttaa asiassa.

Seuraavaksi Ekeland aikoo ottaa yhteyttä qatarilaiseen asianajajaan, jotta dokumentti voitaisiin hakea valtakirjan avulla.

– Vaikka olemme tehneet päätöksen, että minä en matkusta, niin emme aio luovuttaa. Aiomme jatkaa yrittämistä, Ekeland totesi.

Ekeland aikoo työskennellä kisojen aikaan kotimaasta käsin ja hän lupailee, että uutisia tulee Qatarista ainakin MM-kisojen loppuun saakka.Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja