Qassem Suleimani tapettiin luultavimmin massiivisella dronella – suomalaisasiantuntija: "Kenraali ollut USA:n tappolistalla jo pitkään"

2:28
Maanpuolustuskorkeakoulun sotataidon laitoksen johtaja, eversti Petteri Kajanmaa kommentoi kenraali Qassem Suleimanin tappanutta iskua Kymmenen uutisissa.

Tilanne Yhdysvaltojen ja Iranin välillä kiristyy, kun Yhdysvallat surmasi varhain perjantai-aamuna ilmaiskussa Iranin Vallankumouskaartin Quds-joukkojen komentajan, kenraali Qassem Suleimanin. MTV:n kymmenen uutisissa vieraillut Maanpuolustuskorkeakoulun sotataidon laitoksen johtaja, eversti Petteri Kajanmaa arvioi, että Yhdysvallat on halunnut tappaa Suleimanin jo pitkään, mutta nyt siihen oli otollinen hetki.

Kajanmaan mukaan Yhdysvaltojen kannalta oli hyvä hetki tehdä isku nyt, kun Suleimani oli Irakissa, jossa Yhdysvaltojen koneet pääsevät vapaasti lentämään ja Suleimani oli suojattomassa tilassa.

– Hän on varmasti ollut Yhdysvaltojen tappolistalla jo pitkään, ja Yhdysvallat on jahdannut häntä. Aiemmat presidentit eivät ole halunneet toteuttaa hänen eliminointiaan, mutta nyt kaikki merkit ovat antaneet viitteen, että isku kannattaa tehdä. Päätöksentekoprosessi on voitu tehdä Yhdysvalloissa nopeasti, ehkä siksi, että kongressi ei ole ollut istunnossa, Kajanmaa arvioi.

Suurikokoinen lennokki varustettiin panssarintorjuntaohjuksilla

Iskussa käytettiin todennäköisimmin miehittämätöntä ilma-alusta. Aseustuksena lennokissa on ollut luultavimmin panssarintorjuntaohjuksia.

– Se on nimeltään Reaper, ja lennokiksi kookas. Pituus on 20 metriä ja siipien kärkiväli kymmenen metriä, Kajanmaa kertoo.

Kajanmaan mukaan aluksen toimintasäde on jopa 1500 kilometriä ja se voi olla katkeamatta toiminnassa yli vuorokauden. Kajanmaa uskoo, että konetta on ohjattu Yhdysvalloista käsin, mutta sen tukikohta on ollut luultavasti Kuwaitissa.

Kajanmaa uskoo, että Iran kostaa Suleimanin kuoleman. Se miten ja missä kosto tapahtuu, ei ole vielä tiedossa.

– Todennäköisemmin kosto tapahtuu Lähi-Idässä.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja