Suomalaiseversti Iranin iskusta: Kohteet olivat odotettuja mutta nopeus yllätti – koston kierre voidaan välttää

Iran on ampunut ohjuksia kahteen lentotukikohtaan, johon on sijoitettu Yhdysvaltojen ja sen liittolaisten joukkoja – sotataidon laitoksen johtaja kertoo iskun taustoista 3:08
Iran ampui ohjuksia kahteen lentotukikohtaan. Kuuntele Kajanmaan puhelinhaastattelu kokonaisuudessaan.

Iranin isku yhdysvaltalaiskohteita vastaan oli odotettu, sanoo Maanpuolustuskorkeakoulun eversti, Sotataidon laitoksen johtaja Petteri Kajanmaa.

Kajanmaan mukaan iskut tehtiin kuitenkin nopeammin kuin oli arveltu.

– Hieman yllätti, että ne tulivat heti kenraali Suleimanin hautajaisten jälkeen. Kohteet sen sijaan olivat hyvinkin odotettuja eli yhdysvaltalaisia kohteita Lähi-idässä, Kajanmaa sanoi MTV:n Uutisaamussa.

Erbilin alueella olevat suomalaiset sotilaat ovat kunnossa, Kajanmaa sanoo.

– Maavoimat on tiedottanut, että suomalaiset voivat kaikki hyvin. He ovat keskeyttäneet koulutusoperaation ja ovat korotetussa suojausvalmiudessa tukikohdassa.

"Pidän Iranin kukua suureellisena"

Iranin valtiontelevision mukaan iskuissa on kuollut 80 amerikkalaista. Yhdysvallat ei ole vahvistanut tietoa.

– Yhdysvallat on ilmoittanut, että se jatkaa vahinkojen selvittämistä. Se ei ole vahvistanut mitään tappioita. Myös kaikki liittolaismaat, joita alueella on, mukaan lukien esimerkiksi norjalaiset, ovat ilmoittaneet, että heillä ei ole tappioita, Kajanmaa kertoo.

– Pitäisin tuota Iranin valtiontelevision lukua hieman suureellisena, ehkäpä sillä on tarkoitus tyynnytellä omia kansalaisia ja osoittaa iskun onnistumista.

Mitä seuraavaksi tapahtuu?

Iranin iskettyä nyt Yhdysvaltain kohteisiin on pelkona koston kierre.

Kajanmaa uskoo, että Yhdysvallat todennäköisesti välttää ainakin iskemistä siviilikohteisiin.

– Jos jotain parempaa halutaan tästä iskusta välttämättä löytää, se on se, että isku tehtiin sotilaskohteeseen. Se antaa Yhdysvalloille mahdollisuuden, jos mittavia tappioita ei ole, välttyä vastaamasta tähän toimintaan tai pitämään vastauksen sotilaallisella tasolla ja kohdistamaan sen sotilaallisiin kohteisiin.  

Lue myös:

    Uusimmat