Israelin iskut Etelä-Syyriaan sekä Damaskokseen herättivät jälleen keskiviikkona kysymyksen siitä, mitä Israel lopulta aikoo Syyriassa.
Väitöskirjatutkija Tiina Hyyppä Helsingin yliopistosta kertoi STT:lle, että Israelin tämänviikkoiset iskut tulivat aikana, jolloin Israelin ja Syyrian välille oli odotettu rauhansopimusta.
Kesäkuun lopulla Israel oli ilmoittanut haluavansa normalisoida suhteet Syyrian uuteen johtoon.
– Maiden välille uumoiltiin vielä vähän aikaa sitten jonkinlaista pakotettua rauhansopimusta, kun Yhdysvallat poisti Syyriaan kohdistettuja sanktioita ja poisti HTS:n (Hayat Tahrir al-Sham -ryhmän) terroristilistaltaan, Hyyppä kertoi.
Ahmed al-Sharaan johtama HTS oli kapinallisjoukkojen kärjessä, kun ne tunkeutuivat onnistuneesti joulukuussa pääkaupunkiin Damaskokseen ja ilmoittivat rakentavansa uuden Syyrian.
Tutkijan mukaan oli kerrottu, että al-Sharaa olisi äskettäin tavannut Israelin edustajia Arabiemiraateissa. Syyrian hallinto on kiistänyt tiedon.
Keskiviikkona Israel kuitenkin jatkoi iskuja Etelä-Syyrian druusialueille ja as-Suwaydan kaupunkiin. Israel sanoi suojelevansa iskuilla druusivähemmistöä.
Israel vaati al-Sharaan hallintoa vetämään joukkonsa pois alueelta sen jälkeen, kun Syyrian keskushallinnon joukot oli lähetetty druusialueille puuttumaan druusiryhmien ja beduiinien välisiin väkivaltaisuuksiin. Lisäksi Israelin armeija kertoi vahvistaneensa joukkojaan Syyrian-vastaisella rajalla.
Lue myös:
Israel iskenyt Damaskokseen
Israel tuhonnut Syyrian sotakalustoa
Reilu kaksi viikkoa aiemmin Israel sanoi haluavansa laajentaa Lähi-idän Abraham-sopimuksia koskemaan myös Syyriaa.
Kyseessä ovat Yhdysvaltojen aiemmin välittämät rauhansopimukset Israelin ja useiden arabimaiden välillä.
Tässä vaiheessa Israel oli joulukuusta eli Bashar al-Assadin diktatuurin kaatumisesta alkaen tehnyt jo ainakin satoja iskuja Syyriaan.
Iskuillaan se on tuhonnut väliaikaishallinnon presidentti al-Sharaalle perinnöksi jääneen sotilasinfrastruktuurin tiettävästi jo kokonaan, mukaan lukien lentokenttiä, ilmapuolustusjärjestelmiä, hävittäjiä ja muuta sotakalustoa.
Alun perin Israel oli ilmoittanut tarkoituksekseen tuhota al-Assadien ajan kemikaaliaseiden varaston, jotta ne eivät päätyisi uudelle islamistiselle hallinnolle.
Syyrialaiset itse ovat melko laajasti tuominneet Israelin iskut Syyriaan, Hyyppä kertoo.
– Enemmänkin Syyriassa halutaan ulkopuolelta vakauttavaa toimintaa ja apua syyrialaisille. Israelin yleinen ulkopolitiikka Lähi-idässä ei ole millään tavalla vakauttava, hän sanoo.
– Israel haluaa tuhota ja heikentää naapureitaan ja olla ainoa merkittävä toimija Lähi-idässä. Näin se on toiminut myös Palestiinassa ja Libanonissa, Hyyppä sanoo.
– Se pyrkii aiheuttamaan eripuraa druusiryhmienkin välillä. Druuseillakin on useita eri aseellisia ryhmiä, jotka eivät ole yhtenäisiä, Hyyppä jatkaa.
Lue myös:
Israel iski Syyriaan ensimmäistä kertaa lähes kuukauteen
Syyrian uusi johtaja: Vaalien järjestäminen voi viedä neljä vuotta
"Druusit eivät halua Israelista pelastajaa"
Etenkin uskonnollinen ja sotilaallinen druusijohtaja Sheikh Hikmat al-Hajri on lähellä Israelia. Hyypän mukaan Hikmat al-Hajjrin on kerrottu olleen yhteydessä Israeliin.
Al-Jazeeran mukaan al-Hajri vetosi paikallisiin aseistettuihin druuseihin, jotta nämä vastustaisivat al-Sharaan joukkojen hyökkäyksiä ja kutsui joukkoja "barbaarisiksi".
Toisaalta jotkut muut ryhmät vaativat Damaskokselta toimia tilanteen vakauttamiseksi, Hyyppä huomauttaa.
– Tilanne ei siis ole sellainen, että druusit yleisesti haluaisivat Israelin tulevan ja pelastavan heidät.
Hyypän mukaan Israel haluaa hajottaa Syyriaa, mutta ei välttämättä pilkkoa sitä osiin tai kaivertaa siitä omaa valtiota druuseille.
Sen sijaan Israel on ilmoittanut haluavansa pitää itsellään miehittämänsä Golanin ylängön osana mahdollista rauhansopimusta.
– Enemminkin uskon, että Israel haluaa luoda eripuraa ja kaaosta ja siten heikentää Syyrian keskushallintoa, tutkija sanoo.
– Yhdysvallat ei tavoittele Syyrian pilkkomista osiin, enkä näe, että se on realistista tai tulisi tapahtumaan.
Yhdysvallat vaati tiistaina Israelia lopettamaan iskut. Hetkeksi Israel näytti ne myös lopettavan, kunnes iskut alkoivat uudelleen laajennettuina.
Lue myös:
Mitä Israel tekee Syyriassa? Tutkija avaa maan tarkoitusperiä
Syyrian yhteiskuntarauha on hauras
Hyypän mukaan tapahtumat as-Suwaydassa kertovat siitä, kuinka hauras "uuden Syyrian" yhtenäisyys on.
Vasta toukokuussa oli saatu aikaiseksi sopimus as-Suwaydan paikallisten aseellisten joukkojen integroimisesta keskushallinnon armeijaan.
– Kaikki sopimukset mitä tehdään, tulevat olemaan hyvin hauraita, oli kyse sitten aselevosta tai joukkojen integroimisesta. Eli aselevon aikaan saaminen ei tarkoita, että tällaisia samanlaisia väkivaltaisuuksia ei jatkossakin nähtäisi Syyriassa, Hyyppä sanoo.
Se, että nykyinen konflikti as-Suwaydassa leimahti paikallisten arabiheimojen ja druusiryhmien välisistä yhteenotoista, kertoo toisaalta siitä, kuinka heiveröinen yhteiskuntarauha ylipäätään on.
Toukokuisen sopimuksen jälkeen hallinnon joukot olivat vetäytyneet, eivätkä he palanneet heti senkään jälkeen, kun riidat druusien ja beduiinien välillä olivat alkaneet.
– Jotkut ehkä valittivatkin siitä, että keskushallinto antoi ryhmien selvitellä liian kauan omia kiistoja. Sen jälkeen määrättiin ulkonaliikkumiskielto ja keskushallinnon joukot tulivat alueelle, Hyyppä kertoi.
Hyypän mukaan beduiinien ja druusien välisissä väkivallanteoissa kyse on lähinnä ollut huumekauppaan, salakuljettamiseen ja muuhun rikolliseen toimintaan liittyvistä kiistoista – ei esimerkiksi uskonnollisiin eroavaisuuksiin liittyviä asioista.
Kun hallinnon joukkoja tuli paikalle, joitain sen jäseniä siepattiin, surmattiin ja nöyryytettiin, tutkija sanoo.
Al-Assadien hirmutekojen selvittely viivästyy
Syyrian hallinnon joukkoja on syytetty siviilien pikateloituksista as-Suwaydassa niin silminnäkijöiden kuin ihmisoikeusjärjestöjen taholta. Silminnäkijät ovat kertoneet myös univormuasuisten miesten tekemistä ryöstelyistä ja tuhopoltoista.
Hyypän mukaan on kerrottu myös sellaisista häpäisevistä toimista kuin viiksien ajelemisesta.
Syyrian presidentinkanslia julkaisi keskiviikkona lausunnon, jonka mukaan se aikoo rankaista niitä, jotka ovat tehneet vääryyksiä as-Suwaydan asukkaita kohtaan. Syyrian presidentinkanslia sanoi tuomitsevansa teot ja tutkivansa ne.
Hyypän mukaan al-Assadien dynastian ajan hirmutekojen käsittely siirtymäajan oikeudessa lykkääntyy ja muuttuu koko ajan vaikeammaksi, kun tulee uusia oikeudenloukkauksia.
– Varmasti kaikki osapuolet ymmärtävät, että nyt on todella vakava tilanne, Hyyppä sanoo.
– Siirtymävaihe Assadin ajan hallinnosta uuteen Syyriaan on edelleen todella alkutekijöissään.