Pysy pystyssä liukkailla – aloita tasapainoharjoittelu jo nyt!

Talven liukkaisiin on syytä valmistautua hyvissä ajoin. Tiesitkö, että tasapainoa voi parantaa jo muutaman viikon harjoittelulla?

Talven liukkaat lähestyvät, ja samalla kasvaa erilaisten vammojen riski. Kaatumisia voi ehkäistä harjoittelemalla kehonhallintaa, eli sitä, miten pystyy käyttämään kroppaansa eri tilanteissa. Hyvä tapa testata oma tasonsa on kävellä takaperin.

Tasapaino alkaa naisilla heiketä yleensä 50–60 vuoden iässä, miehillä vasta 10–15 vuotta myöhemmin. Naisilla tähän vaikuttavat hormonit ja elämäntapa ja miehiä huonompi lihasvoima.

Jos nuorena on kehittänyt tasapainoaan, parhaimmillaan se on 20–30-vuotiaana.

– Tasapaino on taitoasia. Se säilyy pitkään, ja sitä voi kehittää missä iässä tahansa, UKK-instituutin tutkija Marjo Rinne kannustaa.

Pienet asiat vaikuttavat

Tasapainoa voivat heikentää erilaiset sisäiset ja ulkoiset häiriötekijät. Sisäisiä häiriötekijöitä ovat esimerkiksi huimaus, nivel- ja selkävaivat, alhainen verenpaine, huono lihasvoima ja lääkeaineet.

Ulkoisia puolestaan ovat alustan liukkaus ja epätasaisuus sekä valaistus. Alaraajojen nivelten muutokset, esimerkiksi polven ristisidevammat, vaikuttavat tasapainon hallintaan nopeasti myös nuorillakin ihmisillä.

– Liukkailla keleillä kannattaa ennakoida ja käyttää hyviä jalkineita. Hyväänkään tasapainoon ei pidä luottaa liikaa, Rinne sanoo.

Helppoa harjoittelua

Tasapainoaan voi parantaa tekemällä erilaisia lihasvoimaa ja hermostollista järjestelmää parantavia liikkeitä. Mikäli tasapainoa harjoittelee pari kolme kertaa viikossa, tuloksia voi huomata jopa kolmessa viikossa. Kehityksen ratkaisevat toistomäärät, eikä tasapainoaan voi harjoitella liikaa.

Hyviä lajeja ovat esimerkiksi tanssit ja pallopelit, mutta tasapainoaan voi kehittää helposti myös kotona. Harjoituksia voi tehdä vaikka hampaita pestessä.

Yksinkertainen mutta toimiva harjoitus on yhdellä jalalla seisominen. Liikettä voi vaikeuttaa heiluttelemalla käsiä tai tekemällä samalla esimerkiksi keppijumppaliikkeitä. Tasapainoharjoituksiin voi lisätä haastetta myös vähentämällä tukipintaa, kuten seisomalla vain varpailla. Muista tehdä harjoitus kummallakin jalalla eikä vain paremmalla!

Toinen hyvä harjoitus on kallistuminen seistessä sivulle päin niin, että ei kaadu alas asti vaan toinen jalka ehtii ottaa vastaan ja estää kaatumisen. Tämä parantaa erityisesti reagointikykyä.

Lue myös:


Namaste jooga kehittää kehonhallintaa

AVA / Leenastiina Simola

Kuvat: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat