Vältä murtumat ja vauriot liukkailla keleillä: Asiantuntija neuvoo, miten kaadut oikein

7:54

Oikea kaatumistekniikka voi pelastaa murtumilta ja muilta vahingoilta. Katso yllä olevalta videolta, miten kaadutaan oikein.

Ympäri Suomea on nyt todella liukasta. Töölön tapaturma-asemalta kerrotaan, että tällä viikolla noin 20–30 potilasta on tullut päivittäin hoitoon liukastumisesta johtuvien kaatumatapausten seurauksena. Potilaat ovat olleet pääasiassa työikäisiä, noin 30–50-vuotiaita.

Tyypillisiä vaurioita kaatumistapauksissa ovat ylä- ja alaraajamurtumat. Tavallisin lienee rannemurtuma, kun kaatuessa otetaan kädellä vastaan. Myös nilkkamurtumat ovat yleisiä, kun jalka pääsee kaatuessa vääntymään.

Ennaltaehkäise ja opettele kaatumaan

Suomen Judoliiton koulutus- ja nuorisopäällikkö, judoka Katri Forssell muistuttaa Huomenta Suomessa, että tärkeintä olisi ennaltaehkäistä kaatumista.

– Ympäristön havainnointi liukkailla keleillä, eli katsoo, mihin astuu, kännykkä kannattaa pitää taskussa. Hyvät talvikengät, nastat kengissä, ja joustoa polviin. Niillä pystytään jo pitkälti välttämään kaatuminen, Forssell sanoo.

Toisaalta kaatumista voi treenata. Oikea kaatumistapa voi nimittäin myös estää murtumien syntymisen ja muut vauriot.

– Jokaista taitoa pitää treenata, niin myös tätä. Meidän pitäisi toimia itse asiassa päinvastoin kuin luontaisesti tehdään, Forssell muistuttaa.

– Joka päivä voi harjoitella ensinnäkin hyvää tasapainoa, kotona arkiaskareissa. Hampaita pestessä seisoo yhdellä jalalla, kahvia keittäessä seisoo yhdellä jalalla. Sitten itse kaatumista voi treenata turvallisesti kaatumalla sänkyyn aamulla, kun nousee ja illalla, kun menee nukkumaan, hän sanoo.

Katso yllä olevalta videolta asiantuntijan ohjeet oikeaoppiseen kaatumiseen! Miten Huomenta Suomen toimittaja Tero Karhu pärjäsi kaatumisharjoituksissa?

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja