Pysäyttävät omakuvat mielisairaalasta: Itsemurhaa yrittänyt nainen paljastaa, miltä masennus näyttää

Nuori valokuvaaja Laura Hospes julkaisi omakuvansa näyttääkseen, mitä elämä mielisairaalassa todella on.

Hollantilaisen 21-vuotiaan Hospesin Instagram-tilillään jakamat kuvat paljastavat masennuksen todellisen laidan. Kuvat kertovat tytöstä, joka yritti itsemurhaa. Eli Laura Hospesista itsestään.

Nuori nainen on kertonut kärsineensä 17-vuotiaana syömishäiriöstä ja myöhemmin myös masennuksesta. Muutama kuukausi sitten Hospes yritti itsemurhaa ja päätyi mielisairaalaan. Lahjakkaan nuoren valokuvaajan haaveet näyttelyistä ja kuvakirjoista jäivät tuolloin taka-alalle.

Jos kuva ei näy, katso se täältä.

Hospes pakottautui omien sanojensa mukaan ottamaan itsestään kuvia sairaalassa ollessaan. Nainen koki, että kuvaaminen sai hänet selviytymään arjesta. Kuvaaminen herätti hänessä myös vihdoin tunteita, joita oli pidätellyt pitkään. Myös potilaan perhe ja ystävät saivat näin nähdä, miten pahalta hänestä oikeasti tuntui.

Jos kuva ei näy, katso se täältä.

”En tiedä, onko minulla tulevaisuutta”

Hospesin rehellisyys ja avoimuus ovat myös vastalause sosiaalisessa mediassa jaettaville arjen täydellisyyttä korostaville kuville. Elämästä jaetaan vain iloisimmat ja onnellisimmat hetket, mikä vääristää arjen todellisuutta. Hospes halusi osoittaa, että myös elämän kurjat puolet on hyväksyttävää näyttää – myös sosiaalisessa mediassa.

Hospesin valokuvasarja UCP-UMGG sai nimensä psykiatrisesta sairaalasta, jossa nuori nainen on edelleen kirjoilla. Kuvasarja on saanut näkyvyyttä ympäri maailman ja Hospes on kertonut yllättyneensä palautteesta, jota on saanut osakseen.

Jos kuva ei näy, katso se täältä.

ATTN:-sivuston haastattelema Hospes toivoi, että ihmiset osoittaisivat empatiansa sairastuneille.

”Minä en ole hullu. Kukaan mielisairaalaan joutuva ei ole hullu. Masennus voi iskeä kehen vain ja kontrollin menettäminen tuntuu aina yhtä kauhealta. Mieti sitä, ja ajattele niitä ihmisiä, jotka eivät pysty mielentilansa takia ottamaan sinuun yhteyttä. He eivät valitse tilannettaan, eivätkä sitä, etteivät pysty olemaan yhteydessä läheisiinsä. Anna heille rakkautta ja kerro, että ajattelet heitä. Se on kiitollisin viesti, jonka sairaalassa oleva potilas voi saada.”

Jos kuva ei näy, katso se täältä.

”En tiedä, mitä tulevaisuuteni minulle tuo tai onko minulla tulevaisuutta ollenkaan. Olen edelleen masentunut, edelleen itsetuhoinen. Yritän saada itseni takaisin, mutta tulevaisuuteen katsominen on juuri nyt todella vaikeaa.”

Lähde: ATTN:

Katso myös video – tältä masennus näyttää:

3:08

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja