Pyörävarkauksien sesonki alkoi - lukitse ja valokuvaa pyöräsi

Polkupyörävarkaudet ovat lisääntyneet. Poliisille tehtiin viime vuonna noin 20 000 rikosilmoitusta varastetuista pyöristä, kun parina edellisenä vuonna määrä on ollut noin 18 300. Pyörävarkauksien sesonki on huhti-syyskuussa.

Rikosilmoituksista noin viidesosa tehtiin Helsingissä. Oulussa varkauksia ilmoitettiin vajaat 2 000 ja Turussa yli 1 000.

Varkauksien lisääntyminen näkyy myös vakuutusyhtiöiltä haetuissa korvauksissa. Viime vuoden ennakkotietojen mukaan pyörävarkauksia ilmoitettiin noin 11 000. Yhteensä korvauksia maksettiin noin 3,7 miljoonaa euroa.

– Viisi vuotta sitten tapauksia oli noin 7 700 ja korvaussumma 2,5 miljoonaa euroa. Kun pyörät ovat nykyään entistä arvokkaampia, niistä myös haetaan korvauksia entistä herkemmin, sanoo turvallisuusasiantuntija Aku Pänkäläinen Finanssialan Keskusliitosta.

Pyöriä viedään niin pihoilta, pyöräsuojista kuin kaupungiltakin. Osa myydään eteenpäin, osa hylätään ajon jälkeen kadun reunaan, osa puretaan ja kaupataan osina. Ostajan hälytyskellojen pitäisi soida, jos pyörää myydään selvästi alle markkinahinnan tai tunnistetietoja on raaputettu pois.

Muistatko pyöräsi merkin?

Paras keino suojautua varkauksilta on moninkertainen lukitus ja turvallinen säilytyspaikka.

– Pyörän oman lukon lisäksi kannattaa käyttää vahvaa U-lukkoa, jolla saa kytkettyä pyörän johonkin kiinteään paikkaan. Mitä hankalampaa pyörän varastaminen on, sitä todennäköisempää, että se pysyy tallessa, sanoo tiedottaja Päivi Ketoluoto Pirkanmaan poliisilaitokselta.

Pyörä kannattaa säilyttää lukittuna pyörävarastossa tai autotallissa.

Jos pyörä kuitenkin varastetaan, pitäisi osata antaa kunnon tiedot pyörästä.

– Pyörän merkki, malli, väri ja tunnistenumerot on hyvä kirjata ylös. Matkapuhelimeen voi ottaa valokuvan pyörästä ja tunnistenumerosta. Poliisille tulee paljon ilmoituksia varastetuista pyöristä, joiden omistaja ei muista edes pyörän merkkiä, sanoo Päivi Ketoluoto.

Lue myös:

    Uusimmat