Pyörätuolissa istuva nainen ei päässyt koneeseen – lentoyhtiö vaati avustajaa: "En odottanut mitään tällaista"

6:24
Videolla näytetään, miten mukavasti autossa voi matkata.

Aasialainen lentoyhtiö ei päästänyt pyörätuolissa istuvaa matkustajaa koneeseen, koska hän matkusti yksin. Tapauksesta kertoo muun muassa Fox News -sivusto.

Shen Chengqing saapui viime perjantaina Hong Kongin kansainväliselle lentokentälle aikomuksenaan matkustaa Hong Kong Airlines -yhtiön koneella Tianjiniin, koilliseen Kiinaan. Hänen omien sanojensa mukaan hänet kuitenkin käännytettiin pois, koska hän istui pyörätuolissa.

– Olin samalla sekä hyvin hermostunut että vihainen. En ymmärrä, miten tällaista voi tapahtua Hong Kongissa, Chengqing kertoi South China Morning Post -sivustolle.

22-vuotias nainen on lentänyt kerran kuukaudessa kuluneen puolen vuoden aikana. Hän kertoo, että lentohenkilökunta ei päästänyt häntä kolmen tunnin pituiselle lennolle, koska hän ei pystynyt kävelemään eikä hänellä ollut matkaseuraa.

– Tämän takia emme voineet päästää häntä koneeseen yksin, kertoi naispuolinen työntekijä Fox News -sivuston mukaan Chengqinjin ystävälle, joka saattoi naisen kentälle.

Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

Chengqingin mukaan hän oli ilmoittanut lentoyhtiölle etukäteen, että hän tarvitsi pyörätuolin. Hänen mukaansa kukaan ei sanonut hänelle, että hän tarvitsisi matkalle mukaan henkilökohtaisen avustajan. Chengqingin mielestä lentoyhtiön pitäisi tuoda tämä seikka selvemmin esille invalideille matkustajille.

– Jos turvallisuus huolettaa, minun turvallisuuteni takaamiseksi pitäisi löytyä paremmat keinot kuin se, että minua ei päästettäisi lennolle.

Lentoyhtiö "suosittelee" avustajaa

Fox News tarkasteli lentoyhtiön internetsivuja. Siellä lukee, että pyörätuolissa istuville matkustajille tarjotaan lentomatkustamista varten suunnitellut pyörätuolit. Yhtiö kuitenkin suosittelee, että kyseiset henkilöt matkustavat henkilökohtaisen avustajan kanssa, sillä lentohenkilökunta ei huolehdi heidän henkilökohtaisesta hoidostaan, kuten vessassa käymisestä, syömisestä tai lääkkeistä.

Chengqing pääsi Air China -yhtiön lennolla ongelmitta Hong Kongiin. Hän kertoo, ettei tarvitse apua vessassa käymiseen tai syömiseen. Niinpä hän ei ymmärrä, miksi hänet käännytettiin pois.

– He kielsivät minua tällä perusteella suullisesti. Mutta heidän kirjallisessa hylkäysviestissään lukee, että invaliditeetti tarkoittaa kyvyttömyyttä kävellä pitkiä matkoja, mikä on naurettavaa. En tarvitse apua syömisessä tai vessassa käymisessä. Tarvitsen ainoastaan jotakuta liikuttamaan pyörätuoliani.

"En odottanut tällaista"

Lentoyhtiön tiedottaja kertoi The Post -sivustolle, että lentohenkilökunta arvioi Chengqingin tilan. He tulivat siihen tulokseen, että hän ei pystyisi lentämään ilman matkakumppania.

Chengqing kertoo, että hän joutui maksamaan yli 2 000 yuania eli noin 260 euroa toiseen matkalippuun seuraavalle päivälle. Hän joutui myös tuomaan ystävänsä mukanaan lennolle.

– Rahan ja työpoissaolon lisäksi jouduin vaivaamaan myös ystäviäni ja huolestutin perheeni. Luulin, että lentäminen Hong Kongiin olisi varma valinta. En odottanut tällaista.

Hong Kong Airlines ei vastannut saman tien Fox News -sivuston kommenttipyyntöön.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja