Mainos

Pyöräilykypärän käyttö suojaa erityisesti lapsia

Pyöräilykypärän ahkera käyttö vähentää jopa puolella lasten aivotärähdyksiä, kallonmurtumia ja kallon sisäisiä vammoja pyöräilyturmien yhteydessä. Lääketieteen tohtori Seppo Olkkonen tutki sairaaloiden hoitokertomuksista pyöräilijöiden pään vammoja vuosina 1991-1995 ja vertasi näitä tietoja kypäränkäyttöintoon eri lääneissä. Hän kertoi tuloksista pyöräilyviikon päätapahtumassa Helsingissä tänään.

Lääneissä, joissa kypärän käyttöaste on korkea, onnettomuuksiin joutuneilla havaittiin iäkkäitä lukuun ottamatta selvästi vähemmän aivotärähdyksiä, kallonmurtumia ja kallon sisäisiä vammoja kuin niissä lääneissä, joissa käyttöaste on matala.

Kypärä suojaa erityisesti lapsia. Kypärää paljon käyttävissä lääneissä tämmöisiä vammoja oli 7-12-vuotiasta lapsista joka neljännellä. Laiskoissa kypärälääneissä näistä vammoista kärsi lähes puolet turmissa olleista lapsista. Eniten kypärää käytettiin entisissä Uudenmaan, Turun ja Porin sekä Kuopion lääneissä. Mikkelin, Vaasan ja Pohjois-Karjalan lääneissä kypäräpäisiä taas oli keskimääräistä vähemmän.

Kypärällä ehkäistävissä olevien pään vammojen osuus kaikista pyöräilijöiden vammoista on noin viidennes. Esimerkiksi kasvojen luiden murtumilta ja haavoilta kypärä ei suojaa.
-Kypärän käytön yleistymisellä voidaan siis vähentää vain pientä osaa pyöräilijöiden vammoista, Olkkonen huomautti.

Pyöräilyturman vuoksi osastohoitoon joutuneiden määrä nousi tutkimusajankohtana noin 15 prosenttia. Heitä oli vuonna 1995 noin 1 800. Joka viides pyöräilijä käyttää nyt kypärää. Pyöräilyonnettomuuksissa kuoli viime vuonna 60 pyöräilijää.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.