Puusaunassa piilee vakava terveysriski – näin vähennät pienhiukkaspäästöjä

Vähäpäästöisempää saunomista - näin lämmität saunan oikein 6:51

Puun poltto on merkittävä pienhiukkasten lähde. Pienhiukkaset aiheuttavat vakavia terveyshaittoja ja lisäävät kuolleisuutta. Huomenta Suomessa keskusteltiin keskiviikkona, miten puusaunasta saa vähäpäästöisemmän. Studiossa vieraana oli HSY:n ilmansuojeluyksikön päällikkö Maria Myllynen ja puhelimessa Itä-Suomen yliopiston yliopistontutkija Jarkko Tissari.

Jarkko Tissari kertoo, että yleisesti puusaunan päästöihin ajatellaan vaikuttavan kiukaassa käytetty polttoaine sekä saunan käyttäjän omat toimenpiteet. Päästöihin vaikuttaa myös kiuastyyppi: tulipesät, arinaratkaisut, savukanavien paikat ja koot sekä ilmanjako.

– Jokainen kiuastyyppi on yksilö, Tissari sanoo.

Vuonna 2013 kiukaille tuli CE-merkintävaatimus, jolla tuotteen valmistaja tai valtuutettu edustaja vakuuttaa, että tuote täyttää tuotetta koskevien EU:n direktiivien ja asetusten olennaiset vaatimukset.

– Uusissa kiukaissa on selvästi pienemmät pienhiukkaspäästöt. Kaikista saastuttavimmat kiukaat ovat jääneet markkinoilta pois tai niitä on kehitetty, kertoo Tissari.

Terveysriskejä voi itse vähentää

Pienhiukkaspäästöissä paljon on merkitystä myös saunan käytöllä.

– Savu ei ole koskaan terveellistä hengittää, muistuttaa Maria Myllynen.

Esimerkiksi pääkaupunkiseudun pientaloalueilla puun poltosta johtuvat pienhiukkasmäärät ovat erityisen haitallisia lapsille, vanhuksille ja sydänsairaille. Pitkäaikainen altistuminen lisää syöpäriskiä.

Ilmansaasteilla ja puun polttamisella on myös kielteisiä ilmastovaikutuksia.

– Olisi mahtavaa, jos kuluttajille olisi ympäristömerkki, jolla voisi valita kiukaan vähäpäästöiseksi, toivoo Myllynen.

Puusaunassa saunoja tai saunan omistaja voi onneksi myös omilla toimillaan tehdä saunomisestaan vähäpäästöisempää. Vähäpäästöinen sauna ei ole terveysriski vaan päinvastoin terveydelle suotuisa. Poimi vinkit talteen!

  • Ota vanhat tuhkat pois
  • Käytä kuivaa puuta – älä märkää tai tuoretta
  • Älä polta mitään roskia
  • Sytytä nopeasti – käytä kuivin puu sytytykseen
  • Polta useassa erässä, aloita pienillä puilla
  • Säädä ilmaa arinan alta ja luukuista
  • Huolehdi säännöllisestä nuohouksesta

Katso koko haastattelu videolta!

Lue myös:

    Uusimmat