Näin lämmität juhannussaunan oikein! Yksi selvä varoitusmerkki

Näin lämmität saunan ympäristöä kunnioittaen 1:29
Savun tarkkailu on tärkeää, mutta siinä ei ole kaikki! Katso videolta vinkit saunan lämmittämiseen.

Yliopistotutkija Jarkko Tissari kertoo, kuinka puusaunan lämmityksessä voi ottaa ympäristön huomioon. Helpoin tapa seurata palamisen puhtautta on tarkkailla piipusta tupruttavaa savua.

Tiesitkö, että tumma savu saunan piipusta on merkki siitä, että ilmaan vapautuu suuri määrä terveydelle haitallisia pienhiukkasia?

Oikein lämmitetty sauna onkin ympäristöteko. Parhaassa tapauksessa saunan lämmittämisen yhteydessä syntyvät kaasut palavat pois ja haitallisia päästöjä syntyy vähemmän.

Palamisen puhtautta voi helpoiten tarkastella savun määrästä ja väristä. Jos savua tulee runsaasti, palaminen ei ole puhdasta. 

Tissarin mukaan piipusta tupruttava tumma savu on merkki siitä, että päästöt ovat nykymittakaavassa korkeat.  

– Sauna pitäisi saada lämmitettyä ilman näkyvää savua. Se ei tarkoita, että päästöjä ei tulisi ollenkaan. 

Tumma savu johtuu palamisilman puutteesta

Tissari kertoo, ettei sytytysvaiheessa tarvitse vielä huolestua, vaikka tummempaa savua syntyisikin. Jos savua tulee runsaasti koko saunan lämmittämisen ajan, kyseessä on todennäköisesti palamisilman puute.

– Silloin on voitu laittaa liikaa tai liian kuivaa puuta kerrallaan eli palaminen on liian voimakasta ja kuluttaa kaiken hapen. 

Tissarin mukaan tilannetta voi yrittää helpottaa avaamalla hieman tulipesän luukkua, jolloin tulipesään pääsee lisää ilmaa. Kipinöiden vuoksi aukinaista tulipesää pitää kuitenkin valvoa koko ajan.

Tuhkaluukun avaaminen ei sen sijaan auta tilanteeseen, vaan monesti se kiihdyttää palamista entisestään.  

Ei sihisevää puuta, lado oikein! Katso videolta vinkit saunan lämmittämiseen.

Lue myös:

    Uusimmat