Vinkit juhannussaunan lämmitykseen: Tiesitkö tätä savun väristä?

Hyvien löylyjen salaisuus – sauna-asiantuntija tyrmää tyypillisen virheen 14:58
Näin saat hyvät löylyt!

Kun puuta polttaa kiukaassa oikeaoppisesti, sekä terveys että ilmasto kiittävät.

Suomalaisille rakas sauna on olennainen osa monen juhannusta. Helsingin seudun ympäristöpalvelut, HSY, muistuttaa tiedotteessaan, että oikeaoppisella puun polttamisella voi tehdä hyvää niin omalle terveydelle kuin ilmastollekin.

Noin puolet Suomessa syntyvistä pienhiukkasista tulee kotitalouksien puun poltosta. Merkittävä osuus näistä päästöstä on peräisin kiukaista.

Pienhiukkasista haittaa terveydelle ja ilmastolle

Puun polttamisesta syntyy terveydelle haitaksi olevia pienhiukkasia, jotka kulkeutuvat keuhkoihin ja verenkiertoon. Pahimmassa tapauksessa niistä voi saada keuhkoputkentulehduksen, tai astma- tai sydänkohtauksen.

Myös päästöjen määrä kasvaa, jos puukiukaan sytyttää väärin. Oikeaoppinen sytytystapa vähentää ilmansaasteita huomattavasti.

– Tärkeintä on, että polttaa tulipesässä vain kuivaa puuta eikä lainkaan roskia, opastaa HSY:n ilmansuojeluasiantuntija Outi Väkevä tiedotteessa.

– Märkien puiden ja roskien poltosta tupruaa ilmaan runsaasti hiukkasia, häkää ja PAH-yhdisteitä, jotka ovat terveydelle haitallisia, hän jatkaa.

Kun puu palaa huonosti, hiukkaspäästöjä syntyy moninkertaisesti enemmän kuin sen palaessa hyvin. Huonosti palamisesta seuraa myös ilmastohaittoja: silloin syntyy mustaa hiiltä, siis nokea, joka kulkeutuu Suomen leveyspiireiltä arktisille alueille ja aikaistaa jään sulamista.

Savun väri kertoo paljon

Savupiipusta tulevan savun väristä voi päätellä, miten puhtaasti puu palaa. Mitä tummempaa savua piipusta tupruttaa, sitä enemmän päästöjä pääsee taivaan tuuliin.

– Tavoitteena on saada savu värittömäksi, Väkevä sanoo.

Näillä ohjeilla saunot puhtaammin

Juhannussaunaa lämmittäessä kannattaakin muistaa nämä HSY:n tiedotteessa mainitut viisi vinkkiä:

  1. Ensin otetaan pois vanhat tuhkat.
  2. Jotta puut syttyisivät nopeasti, kannattaa käyttää aluksi pieniä ja kuivia puita. Sytykkeeksi sopivat mainiosti puutikut, pieni määrä tuohta sekä puupohjaiset sytytyspalat.
  3. Kiukaassa tulee polttaa vain kuivaa puuta. Sinne ei pitäisi koskaan heittää roskia, kuten makkarapakkauksia, kertakäyttöastioita tai maitotölkkejä.
  4. Pesää ei tulisi latoa täyteen vaan puut pitäisi polttaa useammassa erässä. Vasta kun liekit hiipuvat, tulisi laittaa lisää puuta.
  5. Hyvään palamiseen tarvitaan riittävästi ilmaa. Niinpä ilmaa tulisi säätää kiukaan käyttöohjeiden mukaisesti.

Lähde: HSY

Lue myös:

    Uusimmat