Mainos

Puupula uhkaa metsäyhtiöiden toimintaa?

Alhaiset varastot ja kova kysyntä ovat viime aikoina kirittäneet puukaupan ennätysvauhtiin Suomessa.

Puupula on säikäyttänyt suomalaiset metsäyhtiöt. Tuloksensa tänään julkistaneet suomalaiset metsäyhtiöt varoittivat kilvan vaikeasta puutilanteesta.

UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesonen totesi tänään, että puun hinnannousussa on ylitetty tiettyjä kipupisteitä. Hinnannousu näkyy Pesosen arvion mukaan ensimmäisenä sahateollisuudessa.

Pohjois-Euroopan poikkeuksellisen leuto viime talvi kiristi puutilannetta talvikauden jäädessä lähes kolmanneksen normaalia lyhyemmäksi. Alhaiset varastot ja vahva kysyntä ovat viime aikoina kirittäneet puukaupan ennätysvauhtiin Suomessa. Mänty- ja kuusitukin hinnat ovat nousseet peräti yli 50 prosenttia vuodessa.

Karvinen vaatii ratkaisua puutullikiistaan

Puutilanne uhkaa kiristyä vastaisuudessa entisestään Venäjän puutullien vuoksi. Stora Enson toimitusjohtaja Jouko Karvinen vaatiikin ratkaisua Venäjän puutullikiistaan. Karvisen mukaan puun hintaa nostava kiista on johtamassa siihen, että Suomen puumarkkinoiden kilpailukyky on vaarassa.

- Ehdottoman tärkeää on saada nopeasti ratkaistua Venäjän ja EU:n välinen raakapuun vientitullimaksuja koskeva asia erityisesti koivukuitupuun osalta, jotta pystytään välttämään lisäseisokit tehtaillamme. Puupula on kasvattanut puukustannukset sellaiselle tasolle, että Suomen puumarkkinoiden kilpailukykyisyys on vakavasti vaarassa, Karvinen sanoo yhtiön osavuosikatsauksessa.

Venäjän hallitus on korottamassa portaittain pyöreän puun vientitulleja. Tämän kuun alussa vientitulli nousi 4 eurosta 10 euroon kuutiolta. Ensi vuoden huhtikuussa tullia on kaavailtu korotettavaksi 15 euroon ja vuoden 2009 alussa 50 euroon kuutiolta.

Stora Enso paransi selvästi

Metsäyhtiöt ovat pystyneet petraamaan toiminnallista tulostaan, mutta vanhat synnit näkyvät edelleen yhtiöiden tulosriveillä. Varsinkin Metsäliitto-konsernin murheenkryynillä M-realilla on tulossavottaa vielä jäljellä.

UPM:n tulos ennen veroja nousi alkuvuonna 56 miljoonaan euroon, kun viime viime vuonna vastaavaan aikaan se oli 35 miljoonaa euroa. Ilman kertaluonteisia eriä UPM:n tulos ennen veroja nousi tammi-kesäkuussa vajaaseen 360 miljoonaan euroon. UPM teki alkuvuonna aikakausilehtipaperitoimialalla ylimääräiset 350 miljoonan euron poistot. Varsinainen bisnes siis rullaa UPM:llä aiempaa paremmin, mutta tappiollisten yksiköiden alaskirjaukset ja muut poistot rumentavat tuloslukuja.

Metsäyhtiö Stora Enso paransi selvästi tulostaan alkuvuonna, vaikka kevätkesällä vauhti hieman hiipui. Toimitusjohtaja Jouko Karvinen kuvasi kevään olosuhteita erittäin haastaviksi. Yhteensä Stora Enso tahkosi tammi-kesäkuussa 480 miljoonan euron tuloksen ennen veroja, joten kasvua tuli viimevuotisesta yli neljännes.

M-realin tuloskunnossa ei ole edelleenkään hurraamista. M-realin tulos ennen veroja nousi tammi-kesäkuussa 16 miljoonaa euroa voitolle, kun viime vuonna vastaavaan aikaan tappiota kertyi 95 miljoonaa euroa. Ilman kertaluonteisia eriä M-realin tulos oli kuitenkin alkuvuonna 44 miljoonaa euroa tappiollinen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.